Uns dels mesuradors per determinar el grau de desenvolupament i benestar d'una ciutat o d'un país són la cultura i l'esport.
Diversos organismes internacionals consideren que un lloc amb molta activitat cultural i/o esportiva és conseqüència de tenir bona part de les necessitats bàsiques controlades (tot i que mai s'aconsegueix al cent per cent).
Sant Cugat ha donat el tret de sortida a l'any 2018 en el qual ostenta la consideració de Ciutat Europea de l'Esport. És un reconeixement i al mateix temps un estímul. Pocs municipis catalans disposen d'unes possibilitats tan bones per practicar running pels camins de Collserola o pels circuits urbans.
I al voltant de la població tenim diverses hípiques, dos camps de golf, clubs de rugby, atletisme, futbol, voleibol, ciclisme, hoquei patins...i molts altres.
La joia de la corona és indiscutiblement el Centre d'Alt Rendiment, el CAR, on es formen i s'entrenen bona part dels millors esportistes catalans. L'elit esportiva del nostre país que comparteix les instal·lacions amb figures estatals i internacionals.
Sant Cugat disposa d'un patrimoni esportiu, amb entitats i instal·lacions, que cal aprofitar. És un patrimoni transversal, més enllà d'ideologies, classes socials, origen i costums. L'esport és bo per tothom. Només cal demanar l'opinió als facultatius de la medicina.
Els romans ja ho tenien clar: Mens sana i corpore sano i no hi ha millor manera, de forma natural i a més barata, que practicar l'esport. A totes les edats. Tenim molta sort els santcugatencs. L'entorn ens ajuda. Aprofitem-ho.