El passat 26 de febrer, en aquestes pàgines es feien ressò de la preocupació dels comerciants de Sant Cugat per l'augment dels robatoris. La preocupació és real, objectiva, i es produeix a tot Catalunya.
Existeixen bandes organitzades que fan dels furts el seu modus vivendi, a vegades amb més de 100 detencions l'any. Per exemple, els robatoris multireincidents en els supermercats representen pèrdues de gairebé 1.500 milions d'euros l'any en el conjunt de l'estat, i els productes que es roben són els d'alt valor (pernils, conserves, alcohols, oli, etc.).
Per afrontar aquest problema, cal una resposta conjunta en tres àmbits:
- La identificació i detenció dels delinqüents. En aquest àmbit, les Forces i Cossos de Seguretat fa molt temps que fan una feina excel·lent, professional i diligent.
- Tipificar el delicte de multireincidència. Això es va fer el 2022 amb la reforma del Codi Penal, que preveu que quan hi hagi tres o més sentències fermes per robatoris la suma de les quals sigui superior a 400€, es pot aplicar el precepte de multireincidència.
- Un procediment d'enjudiciament adequat.
Aleshores, per què no s'està aplicant? Doncs perquè falla l'àmbit de l'enjudiciament en dos punts clau: la saturació dels jutjats, que dilata el procés i mentrestant el denunciat pot seguir fent de les seves, i sobretot, que tenim una Ley de Enjuiciamiento Criminal (LECRIM) obsoleta, que requereix que la notificació de la sentència es reculli en persona (òbviament no ho fan mai i en molts casos no tenen ni domicili conegut), quan en molts altres àmbits les notificacions ja es fan per mitjans telemàtics o per edicte (per exemple en les multes de trànsit o d'hisenda).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.