Nadal, la vigília d'ecologistes

"Critiquem que les empreses no canviïn la seva forma de producció, i després som els primers a comprar-los els seus productes", diu Sáez

Arriben les festes nadalenques, la despesa familiar es dispara, i també ho fa la nostra petjada de carboni.

En aquestes dates s'ha instaurat per hàbit realitzar compres perjudicials per al nostre planeta si amb això acontentem la nostra avarícia. Així, oblidem amb preocupant facilitat que la indústria de la moda és la segona més contaminant del món i vam acudir els primers a casa seva. Precisament a Sant Cugat són presents diverses filials del sector més contaminant d'aquesta indústria, el de la moda ràpida, i són de les que més beneficis obtenen de les nostres "freqüents visites". Paradoxal! No sembla important que aquesta indústria produeixi més emissions que el comerç marítim i aeri (del qual, a més, depèn), que aboqui a la mar anualment milions de tones de fibres tòxiques i que consumeixi milions de metres cúbics d'aigua (l'explotació laboral ja per un altre article).

¿Omplirà aquesta roba el nostre interior, o només el nostre armari saturat? Critiquem que les empreses no canviïn la seva forma de producció, i després som els primers a comprar-los els seus productes quan sentim un antull de consum.

Així mateix, perpetuem la nostra dependència al cotxe en viatjar als grans centres comercials, que es troben als afores. Ens és irrellevant que allà cohabitin les grans marques que maximitzen els seus beneficis retallant en prevenció ambiental i deslocalitzant al tercer món, si així nosaltres complaem uns desitjos innecessaris, que al cap de poc deixen de satisfer-nos, i que ens han creat unes empreses per lucrar-se.

Per tot això, apostar per un consum moderat i per un comerç local i sostenible és la solució.

 
Comentaris

Destaquem