El passat 9 de juny va tenir lloc a Tarragona la tercera trobada del cicle de xerrades Parlem de ciència i castells, promogut pel projecte Castells de Ciència, en el qual es conversa sobre diversos aspectes científics que potser mai ningú vincularia al món dels castells com ara la química, la gestió empresarial, l'arquitectura, l'art, la psicologia o la física.
Com a arquitecte i casteller de Sant Cugat, hi vaig ser convidat per parlar del meu treball de fi de màster: La posada en valor del paisatge cultural de les places castelleres. Es tracta d'un estudi innovador que analitza com l'entorn arquitectònic on es fan castells es relaciona amb l'activitat i la condiciona.
S'entén per plaça castellera tot entorn urbà on se celebren diades, ja siguin carrers, rambles o places. Aquests espais tenen unes característiques constructives, que són els agents que relacionen directament l'espai amb l'activitat. Les vaig agrupar amb les característiques del terra i dels edificis, l'espai i la forma de la plaça, la capacitat d'afluència de públic o la incidència solar de la plaça. Amb la creació d'un sistema de puntuació puc arribar a determinar el grau de dificultat o de viabilitat, en termes arquitectònics, del qual disposarà un espai urbà a l'hora de fer-hi castells.
Però, per altra banda, les places castelleres es veuen condicionades no només pels aspectes físics sinó també per la seva essència com a espai on es respira activitat castellera. Tenim els exemples de les plaques commemoratives, el sentiment o la memòria històrica que ens evoquen aquests espais en relació amb el sentiment casteller. Però això, s'explicarà a la ronda següent de l'estudi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.