Post hoc ergo propter hoc és una expressió llatina que estableix una causalitat temporal entre dos fets, de forma que allò que succeeix després d’un fet, es conseqüència d’aquest. En realitat és una fal·làcia, ja que quasi mai és cert. Necessitem entendre les causes per a trobar solucions. La simplicitat de la causalitat temporal és una sortida fàcil, però incorrecta generalment.
Quan Amazon va començar a operar al Regne Unit, inicialment venent llibres, en la següent dècada van tancar moltes llibreries. Els últims anys, però, el nombre llibreries al Regne Unit ha crescut de forma extraordinària. Ja no venen llibres com abans, ara generen una experiència cultural complerta, amb una oferta singular i/o especialitzada. Són nous motors culturals, on no només comprar libres, sinó també passar l’estona, gaudir, reflexionar, debatre amb autors, assistir a col·loquis, etc. És un èxit extraordinari, també a Catalunya, amb noves propostes comercials i culturals en el sector del llibre.
Les llibreries van tancar perquè va obrir Amazon? O per què no van poder adaptar-se al nou comprador amb prou rapidesa? La clau de l’èxit ha estat que el sector ha desenvolupat propostes innovadores de molt valor afegit que han superat les expectatives del client.
Sant Jordi ha estat un èxit en vendes. La gent ha confiat en el tracte personal, l’assessorament, l’experiència de tocar, veure, comentar amb altres clients, amb els autors, etc. És aquí, en totes aquestes virtuts del comerç, on cap plataforma hi podrà competir.
Un altre debat és el que es coneix com “Level Playing Field”, és a dir, que totes les empreses tinguin els mateixos drets i obligacions. Temàtica, però, per a un nou article...
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.