Preocupacions dels santcugatencs

A Sant Cugat cada sis mesos l’observatori sociològic fa una enquesta, se’n diu onada, per saber l’opinió dels nostres conciutadans. Fa uns dies m’ha arribat a les mans la del darrer juliol. Com ja he dit altres vegades, sóc un fan d’aquestes coses, saber el que opina la gent sempre m’ha encuriosit, et serveix per veure si vas al compàs dels qui t’envolten o si les teves vivències tenen poc a veure amb qui et trobes pel carrer.

No cal dir que no faré una referència al conjunt de temes que s’hi tracten. Em centraré en qüestions de caràcter general, en la seva concreció local i en els grans temes de ciutat que més preocupen la gent. Com és lògic, quan es pregunta a la gent pels principals problemes de Catalunya, hi destaca de manera clara el que fa referència al treball, l’atur i els salaris: un 43,2% n’està preocupat, el gener era un 45,7%. Una certa millora, doncs. Millora que es confirma quan es pregunta sobre la situació econòmica de Catalunya: la puntuació ha passat d’un 2,3 a un 2,5, cal dir que el pitjor moment va ser el juliol de 2012, amb un 1,7. La valoració segueix sent dolenta, però.

Pel que fa a les previsions a un any vista, cap canvi: 2,3, igual que fa sis mesos. Conclusió: estem malament i seguirem malament. Sembla que aquesta millora es confirma quan es pregunta sobre els problemes que més afecten en l’àmbit personal, les qüestions referents al treball preocupa un 22,5%, el gener era a un 25,1%. Una altra dada esperançadora, i és un dir, en aquest sentit: durant la primera meitat d’any, un 23,8% de santcugatencs va veure perdre la feina a algun familiar, mentre els qui van veure trobar-ne, van significar un 25,2%.

Quins altres grans problemes preocupen? La política, els polítics i la corrupció, preocupen un 32,3%, un 26,8% al gener; la cosa va a més, deixem-ho aquí. L’economia i el finançament, binomi que no sé exactament com cal interpretar, preocupa un 18,1%; al gener, un 17,6%; tot igual, doncs. En quart i cinquè lloc tenim la independència i les relacions Catalunya/Espanya: entre les dues respostes sumen un 23,7%, per un 22,9% al gener; la cosa no ha variat. Ara bé, hom no sap com entendre la preocupació per la independència. Preocupa com està el tema, el fet que no en tinguem, que puguem tenir-ne....? El resum executiu que jo he consultat no ho especifica. Una altra cosa és quan hom pregunta per l’impacte personal d’aquestes preocupacions.

El del treball baixa a un 22,5%, com ja he dit. La preocupació pels polítics i la corrupció se situa en un 14,6%, amb tendència a l’alça, això sí. L’economia i el finançament, i que cadascú ho interpreti com vulgui, puja del 8,8% al 13,4%. I la independència i les relacions Catalunya/Espanya sumades d’un 10,6% al 16,4%. Es confirma, doncs, la sensibilitat vers aquest tema per part dels santcugatencs.

Pel que fa als temes locals que més preocupen, en destaquen tres de manera clara. En primer lloc, tot allò que té a veure amb la mobilitat: mobilitat, senyalització i trànsit: 9,5%; manca d’aparcament: 5,6%; i transport públic: 5,6%. En total un 17,5%. Ja ens podem espavilar a desenvolupar el pla de mobilitat aprovat fa un any, més o menys.

L’altre tema són els impostos i els preus cars, tot junt suma un 11,1%. Jo m’inclino a pensar que el gruix se l’emporta els preus cars, però vés a saber, hi ha gent que és molt especial en això dels impostos. I, com no podria ser d’altra manera, també destaca la qüestió del treball, ho indica un 7,8%. Quin és el quart? Un 4,1% diu que la sobrepoblació. Hom sempre vol ser el darrer d’arribar. Tanquem les portes, doncs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem