Aquests dies es feia públic que un dels tres projectes esportius catalans que han obtingut finançament de la Comissió Europea dins el marc del Programa Erasmus+ Sport s’havia atorgat a Sant Cugat amb un projecte d’ètica i bona governança per l’esport basat en la Carta Ètica de Sant Cugat Creix. Però qui és Sant Cugat Creix? Creix és una associació sense ànim de lucre creada el maig del 2014 ara formada per quatre entitats esportives de Sant Cugat: el Club Voleibol, el Club de Rugby, el Patí Hoquei Club i el Club Junior FC. Avui aglutina uns 2.800 atletes, 180 entrenadors i més de 120 equips esportius de diferents categories amb les seves famílies.
Els objectius de l’associació giren al voltant de posar en valor l’activitat esportiva, el coneixement dels seus socis i altres entitats generant projectes de ciutat. A la fi, proporcionar a la ciutat de Sant Cugat un actor que treballi per fomentar i conservar un model esportiu orientat a la formació i capacitació de les persones.
Neix el primer projecte de Creix, la Carta Ètica. Què és la Carta Ètica? Un document obert, que ha de servir per crear debat sobre l’aprenentatge, transmissió i educació en els valors que pot transmetre l’esport, el document comença així:
El nostre model esportiu es resumeix
en aquest principi
primer la base
Convida els clubs Creix a no limitar-se a acumular equips de base perquè es rendible, sinó a convertir la base com a prioritat i posar-la de motor del projecte esportiu del club.
Com es va construir aquest document? Definint la identitat de Creix vam consultar diferents fonts hi ha milers de codis d’ètica esportiva, en molts ens veiem plenament identificats, decidim construir una carta ètica pròpia pels clubs que comparteixin els nostres objectius. El document és escrit i contrastat per personalitats, institucions, rebem algunes incorporacions o observacions de gent avesada en el treball de valors. Obtenim un document mol potent, obert a la ciutat i de Sant Cugat, que ens diu:
“...hem treballat un codi ètic que ens ha
d’orientar en el nostre comportament com
a esportistes, com a pares d’esportistes, com
a entrenadors, com a directius, en definitiva,
com persones que formem part de l’associació,
del nostre club, com a ciutadans de
Sant Cugat, de Catalunya i del món”
Com arriba la Carta Ètica a Europa? L’octubre del 2014 Sant Cugat Creix per presentar-se en societat, organitza una jornada on s’expliquen i comparen diferents models esportius d’èxit. Hi participen unes ponències molt potents, Fundació FC Barcelona, Scuola de Pallavolo Anderlini d’Itàlia i la Fundació Alcobendas Fundal, aquesta jornada i el nostre projecte innovador ens obre un camí ple d’oportunitats, rebem diferents propostes de col·laboració d’àmbits diversos, entre les quals presentar a Europa el nostre projecte ètic amb l’Ajuntament de Sant Cugat com a partner institucional. Aquest mes d’octubre el projecte és aprovat i la UE li assigna una dotació econòmica per desenvolupar-lo.
Qui desenvoluparà el projecte? Set partners li donen una sòlida credibilitat, Ajuntament de Sant Cugat que és el coordinador del projecte, Sant Cugat Creix, Scuola di Pallavolo Anderlini (Itàlia), Erg Iserlohn (Alemanya), AFC Barwell (Regne Unit), Université de Rennes 2 (França), Universitat de Leicester (Regne Unit).
Què n’obtindrem? Aquest projecte convertirà Sant Cugat en un laboratori europeu de valors en l’esport. Per primera vegada, examinarem i compararem potencialment diferents interpretacions culturals nacionals de comportament ètic en esport de base. Un coneixement que ens pot ajudar en el present i futur a Sant Cugat a Catalunya i a Europa.