Recerca i castells

'Com a casteller i científic, m'apassiona i m'aterreix a parts iguals aquest esclat d'estudis de tota mena vinculats al món dels castells'

Darrerament, hem vist moltes notícies sobre recerques castelleres i a vegades ens conviden a participar-hi. Moltes estan vinculades a treballs de fi de grau o màster. En d'altres, les colles ens consulten coses. A més, algunes associacions com el CEPAC promouen beques vinculades a estudis sobre castells. Fins i tot, vam quedar sorpreses quan la tornada a l'activitat castellera a Valls es va plantejar també com un estudi científic.

Deixeu-me que us confessi que, com a casteller i científic, m'apassiona i m'aterreix a parts iguals aquest esclat d'estudis de tota mena vinculats al món dels castells. No soc ningú per jutjar si totes aquestes iniciatives s'han de definir o no com a recerques científiques. Tanmateix, m'agradaria compartir tres consells per si teniu la intenció de combinar castells i recerca.

  1. Valoreu acuradament si la vostra recerca té implicacions ètiques i sigueu persones respectuoses amb la confidencialitat. No és una bona pràctica dir que l'enquesta és anònima i començar a fer preguntes que determinaran clarament qui és la persona a partir del gènere, l'edat i la posició al castell.
  2. Tingueu rigor tant si la recerca és quantitativa com qualitativa. No és una bona pràctica fer preguntes en una enquesta que indueixen clarament la resposta del participant i en les quals trobem allò que havíem anat a buscar bàsicament per l'efecte de profecia autocomplerta.
  3. Feu un retorn als vostres participants. La generositat de les persones que us ajuden mereix un retorn específic i significatiu per tancar el cercle.

I per descomptat, gaudiu de la combinació de dues activitats apassionants com són la recerca i els castells.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem