Repercusió del consum d'alcohol en els ritmes circadians

Els ritmes circadians són els que reflecteixen el món extern en el medi intern

La paraula: circadiana prové del llatí (“circa” al voltant de... i “díano”: dia). I tal com indica el seu nom, el seu període és de vint-i-quatre hores, vuit de les quals són per al son i les setze restants per a la vigília.

Aquests ritmes són els que preparen el cos per als canvis ambientals programats. Es produeixen endògenament en el rellotge biològic de l’organisme, en el nucli supraquiasmàtic de l’hipotàlem que, causalment és la part del cervell afectada per l’addicció.

En condicions normals l’expressió rítmica circadiana es troba sincronitzada amb la informació rítmica ambiental dins la qual destaca el cicle solar “llum-foscor”. La majoria de paràmetres, tant biològics com comportamentals, presenten un ritme circadià. Tant la temperatura corporal interna i la melatonina són marcadors rítmics àmpliament estudiats i amb importants implicacions clíniques. La temperatura interna presenta un ritme sinusoïdal que té un pic màxim sobre les 17:00 h i les 20:00 h i que té una activitat mínima entre les 03:00 h i les 05:00 h. Aquesta rutina interna queda totalment alterada quan es pateixen trastorns de l’humor, entre els que destaca la depressió endògena.

La melatonina, una hormona produïda per la glàndula pineal, és considerada una senyal d’obscuritat de l’organisme. Presenta una secreció amb un marcat pic nocturn depenent de la durada del fotoperíode ambiental i dels valors mínims durant la vigília.

Quan s’abusa d’un tòxic, com pot ser l’alcohol, que es caracteritza pel desig rutinari del consum s’interrompen els ritmes circadians (hores de son, d’àpats, de fer activitats).

Amb l’ús continuat de l’alcohol la persona pot anar al llit massa d’hora o massa tard i no dormir tota la nit. També manifesta una alteració de la temperatura corporal a part d’un descontrol en el funcionament de les glàndules sudorípares. S’hi afegeix una alimentació inusual: menjar poc durant el dia i en excés durant la nit. O també pot donar-se el cas de perdre la gana i deixar de menjar. Aquesta situació pot dur a la persona a un cercle viciós de consum, perquè com a resposta a aquesta situació la persona encara consumeix més per poder adormir-se. D’aquesta manera, els desastrosos efectes de l’abús de l’alcohol i la seva addicció se li afegeixen els trastorns circadians que afecten a la salut física i emocional. En aquest punt la persona entra en un cicle destructiu que només l’abstinència i l’exercici físic ben controlat per un expert poden arribar a detenir i aconseguir tornar a equilibrar el cos humà.

Segueix @AlexFlorensa71 a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem