Reutilitzarem l'aigua per fer front a l'escassetat hídrica

'És, sens dubte, una fita molt important perquè aquest projecte permetrà alliberar recursos d’aigua potable per al consum humà i donar-li una nova vida a l’aigua regenerada'

El dèficit hídric és un problema estructural a casa nostra. L'escassetat de precipitacions pròpia de la Mediterrània es veu ara agreujada per l'impacte de l'emergència climàtica: temperatures més altes i pluviometria més irregular. En definitiva, menys aigua per cobrir les necessitats de la població i de tots els sectors d’activitat econòmica. Cal una resposta urgent perquè les reserves d’aigua a tota Catalunya han caigut a un 28%, i el Govern de la Generalitat ja adverteix que pot haver-hi restriccions a partir del mes de març.

D'on sortirà l'aigua que necessitem? La millor manera d’afrontar aquest escenari és aplicant els principis de l'economia circular als recursos hídrics. La regeneració de l'aigua mitjançant un tractament addicional a les depuradores permet la seva reutilització de forma directa per a usos no potables i indirecta si aquesta aigua s’aboca al riu perquè així torni a entrar en el cicle urbà amb la seva captació i tractament a les plantes potabilitzadores.

La setmana passada es va presentar a Sant Cugat del Vallès el projecte que preveu construir una xarxa d’aigua regenerada des de la depuradora Sabadell Riu Sec fins al nostre municipi, Cerdanyola i Bellaterra. És, sens dubte, una fita molt important perquè aquest projecte permetrà alliberar recursos d’aigua potable per al consum humà i donar-li una nova vida a l’aigua regenerada per al reg de zones verdes, la neteja de carrers i, en definitiva, tots aquells usos no potables que demanden les ciutats i les seves indústries.

 Aquest projecte és el fruit del treball conjunt de diversos operadors d’aigua, administracions, ajuntaments i potencials usuaris d’aquest recurs. Una vegada més les aliances actuen com a motor dels projectes transformadors que ens permetran donar passes sòlides cap a la resiliència hídrica dels nostres municipis.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem