No s'ha produït cap revolució a La Floresta, si més no en el sentit clàssic del terme. Sí que és cert a les darreries de la dècada passada La Floresta ha viscut un procés d'apoderament veïnal que ha posat sobre la taula una força participativa inspirada en la democràcia directa. Un procés que ha convertit el funcionament del Consell de Barri en un exercici d'assemblea comunal, en un espai on les diferents comissions veïnals rendeixen comptes davant de les veïnes i veïns.
Deixar fluir aquesta manera de fer comunitària on cada persona es representa a si mateix és probablement el més interessant que podria passar. Potenciar aquesta manera de treballar col·lectiva és una aposta per aprofundir la participació cap a camins poc explorats al municipi.
Quan la frontera entre l'administració i el veïnat es dilueix es pot dir que la relació clientelar es redueix, i allò que passa a l'àmbit públic passa a formar part de la comunitat en seu el sentit més empàtic.
En una entrevista feta a finals dels anys 90 per televisió al líder de la revolució portuguesa, Otelo Saraiva de Carbalho, el periodista li etzibà si no creia que s'havia avançat força a Portugal amb la socialdemocràcia. Ell, ras i curs va respondre que sí, que hi havia coses que havien canviat per a millor, però que ell era comunista, posant sobre la taula la importància de no renunciar als principis.
A La Floresta no tenim una revolució pendent, però sí que queda encara camí per fer si volem fer de la participació ciutadana un motor de transformació i de compromís col·lectiu. Com Saraiva de Carbalho, podem ser capaços de valorar en positiu coses que ens afecten, sens dubte, però el projecte florestà va més enllà.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.