La festa de Sant Antoni, des de sempre, ha honorat persones o entitats del municipi que ens aporten salut, cultura, qualitat de vida, cohesió o serveis a les persones que ens ajuden a créixer i fan de la nostra ciutat un espai de convivència i benestar.
L'Ateneu Santcugatenc és una d'aquestes entitats més ben considerades del nostre municipi que ens ofereix aquest gran ventall de possibilitats i que, enguany té l'honor de presidir la festa. Va néixer fa seixanta anys amb la mateixa filosofia de molts ateneus d'arreu de Catalunya dedicats a acollir les persones amb inquietuds culturals i socials. D'altra banda, durant els anys de la repressió franquista, molts d'ells oferien espais per a reunir-se, dur a terme conferències, cursos... tot i que en els seus estatuts hi figurava solament l'acolliment de persones afeccionades al món de la numismàtica i la filatèlia. Moltes d'aquestes entitats van llanguir durant el franquisme però passat els anys tornaren a ressorgir amb més força que mai i, actualment, com és el cas del nostre Ateneu, ofereix moltes i variades propostes per a tothom, encaminades al benestar i el coneixement com ara l'aprenentatge d'idiomes, la música, la cuina, la dansa, la fotografia, la informàtica, els treballs manuals, la literatura, les humanitats... de tot i més, a la nova seu de la Casa Jaumandreu.
La Cavalcada de Sant Antoni ens recorda el Sant Cugat pagès que agrupa un munt d'elements lúdics, atàvics, rituals, històrics i populars que se'ns fan presents davant els nostres ulls a partir d'una representació que moltes persones tal volta desconeixen. En qualsevol cas, aquesta tradició, ens convida a fer memòria històrica.
En la Cavalcada hi participen nombrosos carros, xurquis, cavalls, tartanes... vinguts d'altres indrets de Catalunya, la qual cosa ens demostra el nexe d'unió entre els catalans i el sentit comú a l'hora de mantenir i preservar aquesta festa tradicional i la seva identitat en la qual, també, s'hi veuen ritualitzats els valors establerts, les diferències socials, el poder polític i religiós, l'ordre establert o els llinatges locals. Un espill on ens hi reflecteix el nostre passat agrícola menys llunyà del que sembla.
A Sant Cugat existeixen moltes persones que tenen en el poble el seu referent d'identitat i ho fan palès organitzant o participant en algunes de les tradicions populars com ara la de Sant Antoni. Això no suposa una visió limitada ni tancada d'aquest esperit que ens remet al passat. És, simplement, una qüestió d'estima. La festa, les nostres tradicions es mantindran consolidades en la mesura que els signes d'identitat que les conformen es vegin reconeguts pel conjunt d'individus de casa nostra.
La de Sant Antoni és una festa que any rere any aplega una gran multitud de persones al carrer per veure passar davant els seus ulls una part inesborrable del nostre passat recent que ens identifica i pertany.