Sant Antoni, la festa del poble

El Club Muntanyenc Sant Cugat, els banderers

La festa de Sant Antoni és una de les més esperades de tot l'any. La gent surt al carrer per veure els carros i les cavalleries que en altre temps ocupaven les nostres places i carrers i passaven davant nostre amb tota normalitat. Aleshores, la pagesia conreava el gran nombre d'horts i de vinyes de l'extens territori santcugatenc. També va ser terra de traginers, és el cas del Peret de cal Tartaner, els germans Peret i Josep de cal Patota, el Joan Buscallà o el Ton de cal Rifà. Aquests sortien ben d'hora cap a Barcelona per l'Arrabassada. Duien unes quantes càrregues de vi i tota mena de verdures i de fruita cap als mercats; un d'ells, el de la Llibertat de Gràcia. També es desplaçaven cap a les poblacions vallesanes de Terrassa, Sabadell i Granollers.

Altres com els de cal Motxo i els de cal Majó transportaven sorra i anaven un dia darrere l'altre fins al riu Besòs. Abans de l'any 1936 Sant Antoni se celebrava el mateix dia del sant, el 17 de gener. Aleshores només hi desfilaven els animals; més endavant, a partir de l'any 1945, s'hi afegiren altres mitjans de transport: tartanes, brecs, i carruatges de tota mena. Actualment, aquest any 2020 en concret, la participació serà molt nombrosa i variada. No us ho perdeu.

Enguany, l'honor de presidir la festa s'escau al Club Muntanyenc Sant Cugat que l'any passat va commemorar el 75è aniversari de la seva fundació. Aquesta entitat continua essent un referent identitari del binomi esportiu i cultural. Un exemple de voluntariat que ha superat crisis socials, internes i que s'ha adaptat al pas del temps i als canvis polítics i socials des de l'any de la fundació (1949) que Sant Cugat tenia un cens de 5.500 habitants fins al dia d'avui que ja hem superat els noranta mil.

Donem un cop d'ull als inicis del Club Muntanyenc. Passada la Guerra Civil, l'any 1944 un grup d'aficionats a la muntanya, en Josep Barberà, Josep Raluy, Albert Zanini i Ramón Sagalés, crearen la delegació del Club Montañés Barcelonés presidit per en Francesc Farrés. Més endavant, l'any 1963, es constituí el Club Muntanyenc Sant Cugat essent president en Magí Tarruell. Dins la secció cultural hi havia Sant Cugat Sardanista, l'Esbart Dansaire, la Secció de Fotografia i la Biblioteca. I a l'esportiva les seccions de Muntanya, Esquí, Escalada i Càmping.

El Club Muntanyenc va tenir la primera seu al local de ca les Llorençones de la plaça d'Octavià l'any 1944. Després es va traslladar a un pis de l'avinguda Rius i Taulet l'any 1946. Essent president l'Ernest Auladell tornaren a la plaça d'Octavià l'any 1956. Més endavant, l'any 1973, estaven a la plaça Barcelona. L'actual seu està ubicada al carrer Sant Bartomeu, 11.

La Marxa Infantil de Regularitat (any 1959), l'inici de la Festa de Tardor (1976), la Mitja Marató (1984), el Rocòdrom Josep Barberà (2005) i la recentment estrenada Cursa del Gall que avui estan en plena efervescència, han estat iniciativa del Club Muntanyenc Sant Cugat.

A banda de les esmentades activitats, disposa de les seccions d'Atletisme, Gimnàstica, Cultura, Curses-competicions i altres marxes, Esdeveniments Populars, Secció de muntanya, Marxa Nòrdica, Escola d'excursionisme, Esplai Sarau, Activitats d'estiu infantils i juvenils...

L'actual junta directiva encapçalada per Silvano Bendinelli (President), Ignasi Gonzalvo (Vicepresident fins al passat mes de desembre), Amàlia Roig (Vicepresidenta) i Fernando Cortizo (Coordinador esportiu) compta amb un equip format per una vintena de persones que, des de l'àmbit administratiu, tècnic i de les seccions, duen a terme una tasca encomiable.

La festa de Sant Antoni o dels Tres Tombs és una bona mostra etnogràfica perquè les persones nouvingudes i de procedència ben diversa, conegueu el passat santcugatenc a través d'aquesta pinzellada històrica. Una tradició que amb il·lusió, esforç i tenacitat organitza la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat que, enguany, enyora l'absència del que fou president Josep Masó Serraboguñà. Un dia també assenyalat per a degustar el Tortell de Sant Antoni, fet de massapà que conté la figureta d'un animal al seu interior. Bona festa!

 
Comentaris

Destaquem