El catedràtic de la UB, Abel Mariné, diu que ‘una bona alimentació és la millor mesura de salut pública’. No puc estar-hi més d’acord.
Sant Cugat ha pujat al tren del menjar saludable. En l’últim any, han proliferat a la ciutat opcions cada vegada més veganes, vegeterianes o senzillament més sanes. Una tendència bio, eco, healthy o veggie que també comença a omplir els lineals dels supermercats.
La creixent comunitat internacional que resideix o bé estudia a Sant Cugat en pot ser una de les causes. Països com Alemanya, Suècia o Dinamarca fa anys que impulsen el brain food o menjar per al cervell basat en tres principis: cereals integrals, fruita i vegetals.
No és una moda snob. És la consciència cada vegada més estesa que no podem menjar merda amagada sota etiquetes amb algoritmes indesxifrables. Cal haver estudiat per saber què hi ha darrere del que estem menjant. De fet, podríem elevar la lectura d’etiquetes a nou gènere literari.
No és una qüestió de pes, és una qüestió de salut. Es tracta de desterrar els aliments processats en favor de més producte fresc i de proximitat. Podria ser un gran pacte social: a la feina, a l’escola o als transports, més fruita i menys ensucrats. La següent batalla serien els menús infantils dels restaurants.
Sant Cugat pot esdevenir la capital veggie pel que fa a la promoció de la salut i d’un estil de vida més saludable. Diria que ja hi ha moció aprovada, ara només caldria desterrar-la i executar-la.