Sobre l'avinguda de Gràcia

'L'avinguda de Gràcia forma un eix singular dins la ciutat per la seva concentració d'espais de la cultura i les arts'

L'any 1878 es va inaugurar la carretera de Gràcia com a gran solució per facilitar l'exportació a Barcelona dels excedents de vi que produïa la vila de Sant Cugat. L'obertura de la nova via va anar acompanyada de la construcció d'alguns dels exemples arquitectònics més destacables de la ciutat.

Així, en aquest tram que va de la riera fins a la capella de Sant Crist de Llaceres, hi trobem la Casa Armet, la Casa Mir, la Casa Jaumandreu, la Casa Mòjica, la Casa Mònaco i la Casa Montserrat Enrich. Totes aquestes cases i xalets són bons exemples del modernisme i del noucentisme català i la majoria formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I ben a prop de l'avinguda, encara hi trobem altres edificis singulars com la masia de Can Quitèria i el Generalife.

A aquesta inaudita concentració d'actius arquitectònics, cal afegir-hi equipaments culturals de gran importància per a la ciutat, com el Centre Grau Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, situat a Can Quitèria o l'Ateneu Santcugatenc, ara allotjat a la Casa Jaumandreu, així com centres de formació artística com l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat, allotjada a la Casa Mònaco, o l'Escola de Música i Dansa Fusió, al número 20.

L'avinguda de Gràcia forma un eix singular dins la ciutat per la seva concentració d'espais de la cultura i les arts, un eix encara massa desconegut i que caldria protegir degudament i obrir a la ciutadania. Un esforç per part de l'Ajuntament en aquest sentit, potser en paral·lel amb una necessària reforma d'aquest tram urbà per fer-lo més fàcilment "passejable" i ciclable, podria convertir aquesta avinguda en tot un 'passeig de Gràcia'.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem