Solucions via Omnibus?

Aquest dimecres 15 de febrer el Ple del Parlament inicia el debat del projecte de la nova Llei d’Urbanisme 'Omnibus'

Aquest projecte té per objecte la modificació del text refós de la llei d'urbanisme amb la voluntat de simplificar determinats tràmits administratius i promoure l'activitat econòmica. Respecte el nostremunicipi, una de les qüestions que esperem d’aquesta nova normativa urbanística és que aquesta faciliti la resolució del problema de les zones verdes i la seva obligatorietat d’expropiació per part l’Ajuntament de Sant Cugat. Recordem que, atesa la qualificació urbanística d’aquestes zones verdes i donat el temps transcorregut des del Pla General de 1976, els propietaris de les mateixes a data d’avui poden sol·licitar de forma legítima a l’Ajuntament la seva expropiació i el pagament d’un preujust per les mateixes, és el que s’anomena “expropiació per ministeri de la llei”. Aquesta situació ha generat un greu problema que, d’accentuar-se aquest procés, pot desembocar en la fallida del sistema econòmic municipal.

El Projecte de Llei que s’està debatent ha inclòs un nou apartat a l’article 114 de la Llei d’Urbanisme que regula l’expropiació per ministeri de la Llei establint que no serà d’aplicació en “els terrenys reservats per a sistemes generals que han d’ésser executats mitjançant el projecte sectorial pertinent”.

L’actual llei d’Urbanisme determina en el seu article 34 (no modificat pel Projecte de Llei) “Integren els sistemes urbanístics generals els terrenys que el planejament urbanístic reserva per a les comunicacions, per als equipaments comunitaris i per als espais lliures públics, si llur nivell de servei és d'abast municipal o superior.

Per últim, val a dir que d’acord amb les disposicions transitòries del projecte de llei, les determinacions sobre expedients d’expropiació per ministeri de la llei en la redacció d’aquesta llei s’aplicaran als expedients que quan aquesta entri en vigor, les persones interessades encara no hagin presentat el full d’apreuament corresponent davant l’administració que pertoqui.

Davant d'aquest escenari es plantegen diverses qüestions: en primer lloc, quin és el projecte sectorial pertinent per a les zones verdes de Valldoreix? en la majoria dels casos el Pla General Metropolità no va preveure un sistema de gestió per a la seva expropiació, urbanització i conseqüent manteniment. Suposa això que no es pot acollir a l’excepció?

En segon lloc, aquestes zones verdes tenen vocació de servei a l’àmbit on s’ubiquen, a Sant Cugat o a tota l’àrea metropolitana? Va ser aquest instrument Metropolità el que va establir la reserva d’aquestes zones verdes sense incloure-les en cap àmbit de desenvolupament com a percentatge d’espais lliures necessaris en funció del total de l’edificabilitat prevista. Entenc doncs que tenen vocació supramunicipal.

Evidentment és una qüestió complexa, d’interpretació i debat jurídic extens i amb interessos molt contraposats. En qualsevol cas, caldrà veure quin es el text legal que definitivament s’aprovi. Restarem a l’espera i expectatives de les possibilitats de resolució.

Segueix @Maria_NR a twitter

Més informació
 
Comentaris

Destaquem