Vaig tenir la sort de participar en la glosa del personatge i la presentació del llibre “Lluís Folch i Torres el meu avi” que va organitzar la Fundació Folch i Torres.
En Lluís Folch i Torres (1878-1946) va ser l’impulsor, l’innovador i precursor en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn de conducta i, com deia ell, dels trinxeraires (nens que havien delinquit i tenien una “debilitat mental”) que provenien del Tribunal Tutelar de Menors, a Catalunya. En Lluís Folch i Torres va introduir el concepte psico-pedagogia a Catalunya. Deia que les condicions climàtiques, el medi rural i el “canvi d’aires” afavoria el recuperar-se. L’aire , el sol, l’espai, la vegetació i els elements morals com l’amor, l’amabilitat, la tolerància, l’afecte, l’alegria eren elements clau per les persones que atenia. Els infants vivien una vida aparentment normal en un espai i una realitat que era sedant i que permetia crear hàbits nous. A principis dels anys trenta aquest concepte i aquesta visió van ser trencadors en la manera de tractar els malalts mentals i les persones amb discapacitat intel·lectual. Va crear un model i una institució innovadora (a Vilassar de Dalt), que va ser referent pel que fa a les tècniques en psiquiatria i psicopedagogia infantil...
A Catalònia Fundació Creactiva tenim un model d’atenció a persones amb Discapacitat Intel·lectual, Trastorn de Conducta, Malaltia Mental i Risc d’Exclusió Social. Una gestió professionalitzada convertint la Fundació en una empresa de serveis socials, garantint els recursos i la continuïtat del projecte. Apostant en la formació, les activitats i un model bio-psico-social, el respecte a les persones, la integració social, l’obertura a l’entorn, la normalització, la individualització, l’autodeterminació, l’ètica en l’atenció i la qualitat de vida de les persones ateses.
A la Fundació treballem per construir una gran família amb tots els usuaris que conviuen amb nosaltres. Treballem per prestar la millor atenció a través dels diferents serveis que prestem (Residències i Llars, Pisos, Centres de Dia, Prevenció d’Abusos-UAVDI, Serveis Penitenciaris-UTE Abril, Formació, Incorpora, Servei d’Ocupació, Serveis per una Vida Independent, Consultoria per Entitats, Projectes Internacionals...).
La nostra Fundació està plena d’històries personals, familiars i anècdotes de tot tipus que han servit per entendre, millorar i evolucionar des dels orígens de la nostra història el model actual.
Avui parlem d’inclusió, d’integració, d’activitats i de gestió. Però també seguim parlant d’estimar, respectar, incorporar principis personals i pedagògics, resoldre problemes, aportar solucions. Hem de seguir creant un món adequat per aquells que (sembla) no caben en el nostre.
Els professionals ens hem d’exigir paciència, equanimitat, tolerància, passió, una veritable vocació educadora, intel·ligència i molta formació i coneixements de biologia, neurologia, fisiologia, anatomia...
Els eixos sobre els que gira el nostre model són la vessant educativa i les necessitats afectives dels usuaris. I posem un especial interès en la llibertat de moviments dels nois, l’educació sensorial, l’atenció individualitzada, potenciar l’autonomia personal, les habilitats socials, la vida comunitària, la integració social...
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.