Quan pensem com s’ha d’urbanitzar un espai, s’ha de tenir en compte les necessitats de la gent que hi viu, que tothom tingui accés als serveis bàsics, que la mobilitat no sigui una dificultat, que la idiosincràsia del territori no es vegi modificada, que es potenciï l’espai públic i malmetre el mínim possible l’espai natural que ens envolta.
Tothom tenim clar que la urbanització de la Floresta no és un model idoni i que té moltes mancances. Lògicament no tirarem tot el barri a terra per tornar-lo a construir sota uns canons d’urbanització, adequats per a la socialització i el benestar dels seus veïns i veïnes. El que sí que podem fer, però, és començar a aplicar aquests canons a totes les noves mesures d’urbanisme que es portin a terme, per apropar al màxim la Floresta a un indret on tothom visqui millor.
Hem d'aconseguir que la Floresta no sigui només una zona residencial, sinó que existeixin diferents usos i serveis que ajudin a socialitzar-la, a disminuir la utilització del transport privat, en definitiva a adaptar l’urbanisme a les necessitats dels florestans i florestanes.
Que hem de fer llavors?
- No hem de seguir urbanitzant zones verdes. A la Floresta hi ha espais, dins de la zona urbanitzada, on es poden construir noves edificacions. També es pot fomentar la rehabilitació d’edificis antics, tant per habitatge particular com per serveis a la comunitat.
- Hem de pensar amb la mobilitat, tant per moure’ns dins de la Floresta com per entrar i sortir d’ella. És en la taula de la mobilitat, que ben aviat s’ha de reunir, que de manera urgent s’ha de fer un debat monotemàtic de la mobilitat a la Floresta.
- Hem de tenir en compte que hi hagi el màxim de serveis i equipaments repartits per tota la Floresta. El barri té unes dimensions adequades per crear tres espais de centralitat on totes les veïnes i veïns tinguin accés a serveis bàsics.
- I per últim, escoltar i respectar l’opinió de veïnes i veïns a través de processos participatius reals. Queda demostrat, que tots aquests canvis, si és entre tots que els treballem i els acabem decidint, fan que les accions que es porten a terme, tothom se les fa seves.
Precisament són les polítiques d’urbanisme, on els ajuntaments tenen més incidència. Per tant és en aquest camp on, en l'àmbit municipal, hem de treballar i exigir, per tal d’aconseguir que la Floresta sigui un lloc millor per viure-hi.