Més de 1.300 milions de tones de menjar es perden pel camí des del camp fins als nostres plats. Aquest malbaratament d'entre el 25 i el 30% dels aliments que es produeixen al món és responsable d'entre el 8 i el 10% de totes les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle generades pels humans. Les conseqüències econòmiques i ambientals són enormes: si utilitzéssim aquest malbaratament global per alimentar el bestiar, alliberaríem prou cereals per alimentar 3.000 milions de persones addicionals a l'any, és a dir, el 40% de la població mundial. A la Unió Europea es calcula que els consumidors són responsables de prop del 53% del malbaratament d'aliments mentre que 19% es genera en la indústria alimentària, el 12% en la restauració, l'11% en l'agricultura i el 5% en comerços.
Què podem fer? Eduquem a la canalla sobre el valor dels aliments i canviem junts els nostres hàbits. Comencem per planificar les compres i el menjar, evitant el consum excessiu, fomentant que la canalla participi en decidir la mida de les seves racions. Emmagatzemem el menjar de forma adequada i evitem el malbaratament reutilitzant sobres o compartint el menjar. Reconsiderem que la mida i l'aparença dels aliments no és sempre indicatiu de la seva qualitat. I quan es produeix malbaratament, intentem minimitzar-ne l'impacte compostant-lo o reciclant-lo. Finalment, donem suport a les iniciatives que busquen reduir aquest malbaratament, com projectes de menjadors escolars sostenibles o iniciatives locals agroecològiques que planifiquen les seves produccions. Creem una nova cultura contra el consumisme barat generador de residus, una manera de viure que valori els nostres aliments, els ecosistemes que els produeixen i les persones i el treball que implica portar-los del camp a les nostres taules.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.