Les tendències van capgirant i tenim índexs nous d’ocupació que fan preveure que anem pel bon camí; es reactiva el sector serveis, el turisme, la construcció i el que és més important, sembla que hi ha un brot nou en el sector indústria.
Cal pensar que les xifres no enganyen tot i que una ja no sap què pensar en un any tan farcit electoralment.
En tot cas, és indiscutible que hem viscut anys difícils i que encara no podem ser del tot optimistes perquè hi ha massa gent que ho continua passant-ho molt malament.
També és cert que en els anys de crisi, la imaginació es dispara i també són èpoques, per alguns, d’oportunitats. La crisi ha destapat o fet més gran un problema que existeix a la nostra societat; hi ha poques oportunitats pels joves i mal pagades i una clara discriminació, també per les persones més grans de 45 anys. Les que s’han quedat sense feina a aquesta edat o més grans els hi costa retornar al món laboral.
Per això aquests darrers temps han nascut diferents associacions com Stop Discriminación, Asociación contra la discriminación por edad o una més recent anomenada Encuentra empleo mayores de 50.
Però m’ha cridat especialment l’atenció una de local que és a punt de fer-se conèixer, Wise Peoople.
La idea, m’explica una de les impulsores, la Lluïsa Espín, va sorgir d’un Taller de Marca Personal que va organitzar el SOM Ajuntament. Set dels onze participants es van engrescar en aquesta aventura animats, també, pel regidor Carles Brugarolas.
Aquesta associació busca impulsar la visibilitat de les persones desocupades de Sant Cugat del Vallès a través d’accions d’ajuda, acolliment, acompanyament, mediació i formació amb l’objectiu d’afavorir la seva inserció laboral i potenciar la seva autoestima i aquestes atencions van adreçades, sobretot, als col·lectius víctimes de l’exclusió laboral.
Això entre altres coses, vol dir: fomentar els valors que a la societat li està costant veure en les persones d’aquestes edats: experiència, maduresa emocional, compromís, responsabilitat, productivitat, saviesa, lideratge, qualificació professional.
I continua dient el seu ideari: “Busquem la complicitat de la societat civil, incloent-hi els membres del col·lectiu objecte de l’associació, esdevenint una entitat a on la col·laboració i implicació entre persones, tant a nivell humà com tècnic, impulsi de forma exitosa el procés de recerca de feina. Tot això per mitjà del voluntariat i la coresponsabilitat ciutadana”.
No volen fer la competència a les administracions públiques ni restar responsabilitats, volen ser complementaris i treballar plegats.
L’Associació Wise Peoople es presentarà abans que acabi aquest mes de març i tindrà la seva seu a la Plaça de Barcelona, número 14, primer pis (a l’antic Ajuntament de Sant Cugat).
Tristament fan falta associacions d’aquesta mena per intentar acabar amb aquest tipus de discriminacions. A veure si arriba el dia que ens adonem de que una persona a partir dels 45 anys el que acumula no són només anys sinó experiència i saviesa.
Segueix @annaclerp a Twitter