Zoopolis

No, no és el nom d’una nova pel·lícula de Disney. És un interessant plantejament de Sue Donaldson i Will Kymlicka sobre la teoria política dels drets dels animals. Segons la seva proposta, no seria suficient de respectar la capacitat dels altres animals de sentir, sinó que aquest reconeixement genera, inevitablement, una complexa xarxa de relacions i d’obligacions envers ells sempre amb la base de la justícia i la compassió.
 

Vull pensar que a Sant Cugat algun dia estarà completament integrat aquest plantejament en les polítiques públiques de manera transversal i deixarem de banda la demagògia d'“abans les persones que els animals”. En aquest sentit, em va sorprendre negativament l’article a Cugat.cat "¿El territorio de los jabalíes o de las personas?" d’una regidora de C’s ple de demagògia i creant alarmes que no tenen cap base científica. “Su amor por los contenedores”…bàsicament es diu gana , su “transmisión de enfermedades” … no oblidi que qui potencialment té més possibilitats de contraure-les són els qui mengen la seva carn (normalment caçadors). De nou, més demagògia: “…porque una cosa es ser ecologista y otra pensar que los animales tienen los mismos derechos que la niña o el motorista…”.

Ningú ha dit que els senglars tinguin més drets que una nena o un motorista accidentat, però no és seriós utilitzar la demagògia barata en lloc d’arguments sòlids i estudis científics. Per cert, pel que fa als accidents de trànsit, la primera causa de sinistralitat són les distraccions (sobretot l’ús de dispositius mòbils) i la velocitat.

Pel que fa a la suposada “bondat” de la caça, tant des de FAADA, la UAB o des de la PAS s’han fet públiques xifres que demostren que aquesta no només és cruel, sinó inútil per al control poblacional. Segons dades del programa de seguiment de poblacions de senglars a Catalunya, el nombre d'animals caçats va augmentar en més de 28.000 individus en els últims 23 anys, xifra que indica que aquesta població s'ha quintuplicat (des de la temporada de 1990-1991 a la de 2013-2014). En el darrer informe del 2015, (Programa de seguiment de les poblacions de senglars a Catalunya. Temporada 2014-2015. DAAM, Generalitat de Catalunya), s'indica que la caça no està aconseguint reduir aquestes poblacions que, per contra, estan augmentant.

La UAB ha engegat un projecte per valorar l'efectivitat d'un tractament d'esterilització (Gonacon®) en els senglars per controlar la població. La Gonacon és una vacuna que redueix la producció d'hormones sexuals i evita així el desenvolupament de l'òvul i l'espermatozou.



Aquesta aproximació no només és un corrent creixent aquí, sinó a indrets on les interaccions entre humans i animals són molt perilloses com a l’Índia, on hi ha conflictes amb els tigres o elefants. Allà s’estan desenvolupant programes de control poblacional sota el corrent “compassionate conservation”, segons el qual s’aplica el mètode científic i la ciència del segle XXI per resoldre els conflictes de convivència entre humans i animals de manera científica, ètica i no cruel.

Compassionate Conservation http://compassionateconservation.net/

Informe FAADA http://faada.org/docs/INFORME-PORCS-SENGLARS.pdf

Informació senglars web de l’Ajuntament http://www.santcugat.cat/web/senglars

 

UAB- Gonacon http://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia-1345667174054.html?noticiaid=1345698186663

PAS sobre la caça a Collserola https://plataformaanimalista.wordpress.com/2016/03/22/se-acerca-el-fin-de-la-caza-del-jabali-en-collserola/

Petició per demanar la fi de la caça de senglars a Collserola https://www.change.org/p/parc-collserola-no-hace-falta-cazar-a-los-jabal%C3%ADes-hay-otros-m%C3%A9todos-de-control-de-poblaci%C3%B3n

Senglars i zoonosis http://rasve.magrama.es/Recursos/Ficheros/Historico/83_INFORME%20RESULTADOS%20PVFS%202013.pdf

http://web.oie.int/esp/normes/mmanual/pdf_es/2.6.02_Brucelosis_porcina.pdf

 
Comentaris

Destaquem