Les distàncies espacials són tan grans que superen la nostra experiència quotidiana i ens sentim incapaços d’imaginar-les en termes absoluts. Podem classificar els cossos celestes en funció de la seva distància a la Terra de la següent manera: la Lluna, els planetes i cometes, el Sol, estrelles de la nostra galàxia i galàxies llunyanes.
Podem usar els quilòmetres per expressar distàncies dins el Sistema Solar però és millor usar com a unitat de mesura la unitat astronòmica (UA), definida com la distància mitjana de la Terra al Sol, és a dir, uns 150 milions de quilòmetres. D’aquesta manera, si diem que Júpiter és a 5,2 UA del Sol, vol dir que és 5,2 vegades més lluny del Sol que el planeta Terra.
En el món científic s’usa amb freqüència l’any-llum, que es defineix com la distància que recorre la llum al buit en un any. Fent un senzill càlcul sabent que la velocitat de la llum és de 300.000 km/s obtenim que un any-llum equival a 9,5 bilions de km (9,5 x 1012 km). Així per exemple, la galàxia Andròmeda, la més propera a la Terra i també l’objecte més llunyà que es pot veure a ull nu, es troba a uns 2,5 anys-llum de nosaltres.
David Alonso (vocal)
SEU SOCIAL D’AASCV
Plaça d’en Coll, núm. 4, 2a planta
Tel: 93 603 05 29 – ext. 2115
www.astronomia.cat
astronomia-junta@astronomia.cat