Les taques solars

Espai cedit a les entitats locals

Les taques solars són zones on la temperatura és d’uns 2.000 ºC més baixa que en la fotosfera circumdant, i és per això que ens semblen fosques quan les observem. Es formen en les anomenades regions actives del Sol i constitueixen grups que poden arribar a 100.000 km de diàmetre. Una taca solar plenament desenvolupada està formada per una zona central, més fosca, i una penombra perifèrica d’estructura filamentosa.

Els violents corrents de convecció que tenen lloc a la superfície del Sol fan que les taques solars presentin una peculiar estructura amb aspecte de grànuls juxtaposats, cada un dels quals té una dimensió entre 1.000 i 2.000 km de diàmetre. Les taques solars presenten un procés de formació, evolució i desaparició que segueix un esquema típic determinat. També serveixen als astrònoms com a punts de referència de l’atmosfera del Sol i així permetre observar la seva rotació, que té una durada de 27,3 dies.

Els nivells màxims d’activitat de les taques solars es donen aproximadament cada 11 anys, amb períodes entremitjos de major tranquil·litat. Les taques solars es poden observar fàcilment però hem de recordar que és extremadament perillós fer-ho si no disposem d’un equip adient i que no hem de mirar mai directament el Sol amb uns binocles o telescopi convencionals.

 
Comentaris