Els éssers vius necessiten energia per funcionar. En el regne animal aquesta energia prové dels aliments, que precisen ser transformats en nutrients. Sempre ha cridat l’atenció la varietat i complexitat de les funcions del tub digestiu: masticació, ingestió, digestió dels aliments, l’absorció dels nutrients i l’eliminació dels residus generats. Per assolir aquesta tasca eren ben conegudes les funcions de la boca, esòfag, estómac i budells prim i gros, amb les seves estructures tissulars específiques, d’una complexitat admirable.
Recentment s’ha redescobert i revalorat el paper de la microbiota (flora) intestinal formada per les nombroses espècies de microorganismes que habiten el tub digestiu i que actuen com a cooperadores necessàries per a una correcta digestió i per la bona salut. També els darrers temps s’ha descobert la multitud de neurones que hi ha a l’abdomen que actuen en molts casos de forma autònoma envers el sistema nerviós central.
La intrigant relació entre les cèl·lules musculars i mucoses de l’aparell digestiu, les neurones digestives i els microorganismes residents fou el tema de la interessant conferència que ens oferí el doctor Eduard Prats.