Un estudi revela per primera vegada l’existència en l’espai de molècules quirals orgàniques complexes. Es tracta de l’òxid de propilè, localitzat en les zones fredes i exteriors d’un núvol de gas i pols conegut com a Sagitari B2, que supera, aproximadament, en tres milions la massa del Sol i que està situat al centre de la Via Làctia.
Com altres molècules quirals, pot presentar dues formes amb propietats diferents. Hi ha molècules que, igual que un parell de mans humanes, poden ser destres o esquerranes. Les molècules amb aquesta propietat, anomenada quiralitat, posseeixen una estructura idèntica però són oposades i no es poden superposar, de la mateixa manera que la mà dreta és la imatge de l’esquerra. La vida a la Terra està formada per grups d’aquest tipus de molècules. Per exemple, en els éssers vius només es troben en la seva forma esquerrana perquè els sucres i l’ADN només són dretans.
La troballa suposa un gran pas per resoldre un dels grans misteris de la biologia molecular: com es va arribar que tots els éssers vius utilitzessin molècules variants? Són les molècules precursores de la vida. Fins ara, les hipòtesis centraven la resposta en la forma natural en què existeixen les molècules en l’espai abans d’incorporar-se als asteroides i cometes que posteriorment cauen en els planetes joves.
Carme Mas - AASCV
SEU SOCIAL D’AASCV
Plaça d’en Coll, núm. 4, 2a planta
Tel: 93 603 05 29 – ext. 2115
astronomia-junta@astronomia.cat