Enfilem la recta final del monogràfic amb què hem recorregut l’ús dels diferents perquès: vam començar la singladura amb la partícula interrogativa per què, seguida de perquè, que pot exercir tant de conjunció final com causal; mentre que en el darrer capítol vam citar la partícula interrogativa quan va precedida de la preposició composta per a (Encara em demano per a què serveix això); també vam detallar l’altre ús del per a què, idèntic quant a la forma al primer però que actua de pronom relatiu equivalent a per al qual, per a la qual: La feina per a què l’han contractat requereix molta destresa.
Precisament, si recuperem l’ús relatiu del pronom tònic què i li anteposem la preposició per en lloc de la composta per a (ja que no és el mateix fer una cosa per un motiu que per a un fi), anem a petar a l’altre ús relatiu, per què: És un càrrec per què s’han interessat moltes aspirants. Segurament tant aquesta frase com l’última del paràgraf precedent ens costin de digerir i, consegüentment, se’ns disparin les alarmes de la ultracorrecció. De fet, en un context familiar si les sentim és lícit que arrufem el nas, perquè aquest nivell de llengua no s’avé gens a la situació comunicativa. Però en un registre formal les frases anteriors són opcions recomanables i plenament operatives.
I acabem la retrospectiva, que per l’aridesa inherent a estones ens ha recordat la condemna de Sísif, ja fent baixada amb el perquè substantiu: l'escrivim junt i, per la seva condició de nom, pot anar precedit d’article i admet plural en cas que el necessiti; si cal, fins i tot el podem completar amb adjectius o quantitatius: Amb tants perquès costa arribar a entendre el sentit de la pregunta.
A tall de resum, i amb un evident ànim de transcendència foteta, us deixem unes frases que exemplifiquen tots els usos exposats:
Per què vull saber-ho tot això?
Vull descobrir-ho perquè m'aclapara.
Aprendre serveix perquè s’esvaeixi l’ombra de la ignorància.
Si no, per a què serveix acumular coneixement?
El fi per a què esmercem la vida sovint és incert, si és que n’hi ha.
El camí per què transitem sovint té més sentit.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.