Ara que els carburants es venen a preu d’or i que ben aviat es vendran a preu de platí per diversos motius que ja coneixem, convé recordar dues paraules que d’aquí a uns anys segurament quedaran en desús, ja que s’hauran esgotat les reserves de petroli arreu del món. Ens referim a la gasolina i a la benzina.
Totes dues s’utilitzen com a sinònims, encara que existeix un cert matís que les diferencia. Segons el Diccionari de l’IEC, gasolina és un “Líquid fàcilment inflamable, incolor, que s’obté per destil·lació del petroli”; mentre que benzina és el “Conjunt de fraccions obtingudes en la destil·lació del petroli, que comprèn les diverses menes de gasolina, el petroli de cremar, etc.” Veiem, doncs, que benzina té un significat molt més ampli que gasolina, però no ens ha de neguitejar fer servir cadascun dels dos termes en qualsevol context.
Tanmateix, sempre hi ha hagut en els catalanoparlants curosos amb la llengua una certa tendència a cercar aquells termes més allunyats del castellà, i per això la tria més habitual és el mot “benzina” que no pas pel mot “gasolina”, per bé que en castellà també existeix el mot “bencina”.
Hi ha, a més, un tercer terme sinònim. Es tracta del mot “essència”, que s’utilitza especialment en el català septentrional, en correspondència amb l’equivalent francès “essence”, que significa benzina.
Pel que fa a derivats, tenim les formes “gasolinera” i “benzinera”, que es refereixen als llocs on se subministra gasolina i altres carburants. En canvi, si existeix el mot “gasoliner”, que designa la persona que atén el subministrament de carburant i els altres serveis d’una gasolinera, no passa el mateix amb el mot “benziner”, ja que no hi ha cap entrada al diccionari que coincideixi amb aquesta paraula. A més de la gasolina, hi ha el gasoil, el gas natural i el querosè. Mentre els dos primers es fan servir principalment per a vehicles de dues i quatre rodes, el tercer s’empra per fer volar els avions amb motor de reacció.
Acabarem l’article amb un refrany: “el foc no s’apaga amb benzina”, que vol dir, que els conflictes no se solucionen ni amb la força, la coacció o la violència, ja que no faran més que augmentar-los.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.