Després de tres anys pluviomètricament dramàtics que han desembocat en una sequera mai vista, la primavera està tenint un comportament de manual i fa bona la dita de pel maig cada dia un raig. Encomanats de la joia de camps i conreus per aquesta pluja tan benvinguda, avui parlarem de formes de precipitació.
Comencem per la precipitació líquida i ho fem amb els plugims: partícules d’aigua líquida en forma de gotes molt petites. No ho hem de confondre amb la boira ploranera, un fenomen que no porta associada precipitació. D’altra banda, per indicar una pluja curta de gotes petites i nombroses hi ha plovisqueig i, quan les gotes són grosses i espaiades, gotellada. D’altres molts que remeten a pluja suau són xim-xim, borrim (a les Terres de l’Ebre, Maestrat i Castelló) o brusquina (Mallorca).
Xàfec fa referència a pluja intensa però de curta durada, i en seria un sinònim bàtec o, fins i tot, ruixat, per bé que aquest darrer, tot i que comporta pluja d’intensitat forta i de durada inferior a un quart, precipita de núvols aïllats. Per a pluges especialment fortes en alguns indrets fan servir xarrabascat i, si la precipitació és molt sobtada, patac. Quan la pluja va acompanyada de llamps i trons, amb independència de la durada, parlem de tempesta i, en algunes contrades, de torbonada.
Si obrim el ventall de termes que indiquen precipitacions sòlides, podem començar amb l’aiguaneu: precipitació de neu a mig fondre o de pluja i neu barrejades. Després vindria la neu, que no oblidem que són cristalls de gel en forma de flocs o volves. Quan els grànuls de glaç tenen de 2 a 5 mm de diàmetre es considera neu granulada, mentre que el calabruix és una barreja de gel i de neu que es trenca en impactar contra el terra. Però potser el que tenim més present en matèria de precipitació sòlida és la pedra: grans de glaç arrodonits i mig transparents d’almenys 10 mm de diàmetre. Però si la mida dels grans és inferior a 10 mm, llavors parlem de calamarsa.
Ara bé, posats a escollir entre totes les formes possibles de precipitació, potser triaríem l’aigua de bombolla, que tot el món sadolla.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.