Per no repetir el pas d’una història”, cantava Lluís Llach en “A força de nits”. Programem activitats que ajudaran a conscienciar l’alumnat sobre la importància de la memòria històrica i a prevenir contra el feixisme. Alguns dels productes cinematogràfics recents tenen un alt potencial educatiu, un gran aprofitament com a recurs didàctic. L’alumnat s’emociona fins a la llàgrima amb ‘El maestro que prometió el mar’, tal com diu un dels protagonistes “els vius van imposar el silenci” que aquí es trenca. També pot conèixer experiències de lluita col·lectiva amb “El 47”, la història real de Manolo Vital, un conductor d’autobús de Torre Baró. Una altra opció consisteix en la crònica de l’absurd del final d’un franquisme que no és el que us pinten a Tik Tok amb “Modelo 77”.
L’experiència dels santcugatencs als camps de concentració nazis és un capítol dolorós de la història que s’ha anat recuperant amb el temps. Per mantenir viva aquesta memòria, s’ha implementat el projecte Stolpersteine o “Pedres de la Memòria”. Fer junts la descoberta de les que corresponen a la nostra ciutat i fer recerca sobre la vida de les persones a la memòria de les quals es ret homenatge.
Posem també en contacte l’alumnat amb les xarxes d’activisme contra l’oblit, el GEL Sant Cugat Grup d’Estudis Locals, la Xarxa Mai Més, i amb l’Amical Mauthausen més enllà de l’anècdota explicada per “Marco”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.