Consells perquè no t’estafin amb el phishing o altres amenaces

En un món cada vegada més digital, les estafes en línia, com el phishing, representen una amenaça constant, especialment per a les persones grans

Per a la gent gran, que pot no estar tan familiaritzada amb les noves tecnologies, és molt important conèixer aquests riscos i saber com evitar-los:

  1. Verifica l’origen dels missatges. Si reps un correu electrònic, missatge de text o trucada telefònica que et demana informació personal o financera, verifica sempre l’origen abans de respondre. No facis clic en enllaços ni obris adjunts de correus electrònics sospitosos.
  2. Desconfia de sol·licituds urgents. Els estafadors sovint creen un sentit d’urgència per pressionar-te a actuar ràpidament. Si reps una sol·licitud urgent d’informació, pren-te el temps per comprovar-la.
  3. Protegeix el teu dispositiu amb un antivirus. Actualitza el sistema operatiu i les aplicacions regularment perquè el teu dispositiu estigui protegit contra vulnerabilitats conegudes i altres amenaces de seguretat. Les actualitzacions de seguretat no només milloren el rendiment del teu dispositiu, sinó que també tapen forats de seguretat que els hackers podrien explotar per instal·lar programari maliciós o accedir a la teva informació personal.
  4. Practica hàbits de navegació segura. Evita fer clic o pitjar en enllaços sospitosos o descarregar arxius adjunts desconeguts, ja que poden tenir malware o altres amenaces per al teu dispositiu i la teva informació personal. Aquest tipus de contingut pot ser disfressat com enllaços o fitxers inofensius, però en realitat poden amagar virus, spyware o ransomware.
  5. Sigues prudent amb la informació que comparteixes en línia. Limitar la quantitat d’informació personal que comparteixes en xarxes socials i altres llocs web públics és bàsic per protegir la teva privadesa i seguretat en línia. Moltes vegades, la informació que publiques en xarxes socials pot ser accessible públicament i utilitzada per estafadors per crear perfils detallats sobre tu.
  6. No comparteixis informació personal per telèfon. Evita donar informació personal o financera per telèfon a desconeguts. Si et truquen suposadament d’una entitat coneguda, penja i truca tu mateix a l’entitat per verificar-ho. Els estafadors sovint es fan passar per representants de bancs, empreses de serveis públics o altres entitats de confiança per intentar enganyar-te.
  7. Consulta amb algú de confiança. Si tens dubtes sobre un missatge, un correu electrònic o una trucada, consulta amb un amic, familiar o algú de confiança abans de prendre cap acció.

     

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem