La culpa

La culpa és l’estat emocional que experimentem després d’haver pensat o realitzat un acte que creiem incorrecte.

Freud defineix la culpa com el “dolor psíquic” que l’individu s’imposa a si mateix per haver traït l’altre.

La culpa és l’estat emocional que experimentem després d’haver pensat o realitzat un acte que creiem incorrecte.

Però el més important és analitzar per què creiem que no està bé i quina repercussió tindrà sobre nosaltres.

La majoria de les emocions de culpabilitat que sentim provenen de la nostra cultura i educació. Sovint, moltes d’aquestes accions que hem pensat o fet no estan realment vinculades a actes maliciosos.

Quan sentim culpa, què ens passa? La culpa ens genera ansietat i, posteriorment, ens porta a un estat de desolació i incertesa, que pot desembocar en depressió i culpabilitat, impedint-nos ser feliços i avançar.

És important destacar que, sovint, l’acte comès no té un resultat realment perjudicial per a l’altre, com atemptar contra la seva integritat física o emocional. No obstant això, nosaltres ho vivim com un gran pesar emocional. Tots vivim les emocions de manera diferent.

Per aquesta raó, hi ha persones que no se senten culpables per fets que altres considerem que haurien de generar culpa. La seva educació no ho considera un acte maliciós i justifica la seva realització.

La culpa és el resultat d’una resposta apresa, classificada com a bona o dolenta, davant un fet ocorregut.

Culpar-se només ens portarà a l’aïllament i a l’angoixa. Cal aprendre que, abans d’actuar, hem de pensar en la repercussió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?