La inclusió per primera vegada de la paraula “edatisme” a l’Informe del Defensor del Poble 2024, que s’ha presentat el 25 de Març al Congrés i al Senat, suposa un pas més cap a la visibilització d’aquest tipus de discriminació per edat contra les persones grans.
El Defensor del Poble esmenta l’edatisme en relació amb la doble discriminació que pateixen les dones grans maltractades “per edat i sexe”. És evident l’exclusió financera que pateixen moltes persones grans per accedir a prestacions socials i l’administració electrònica.
“Els serveis i les polítiques públiques s’han d’adaptar a la realitat d’aquestes dones, que no sempre responen al perfil d’una víctima jove i independent”, es destaca a l’informe. A més, se subratlla la “greu problemàtica de la violència de gènere econòmica”, quan els agressors priven intencionadament de recursos les seves parelles per assegurar-ne la submissió.
En l’àmbit de la Seguretat Social, encara que s’han implementat millores al sistema de cites, persisteix la preocupació per la “bretxa digital, que dificulta a molts majors el compliment de les seves obligacions tributàries telemàticament”. Gabilondo ha recalcat que “els ciutadans senten que les institucions són distants, no sempre accessibles, i davant d’això cal donar respostes”, reclamant una administració “més àgil i eficaç”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.