Cal doblar el finançament que es fa a Dependència per respondre a les necessitats dels usuaris i fer front al repte demogràfic i al progressiu envelliment de la població. Aquesta és una de les conclusions principals que s'extreu de l'Observatori Social de la Gent Gran. Per a un envelliment actiu.2024, elaborat per la Federació Estatal de Pensionistes i Jubilats de CCOO, que va ser presentat el passat 10 d’abril.
Un dels aspectes clau a abordar de cara a una exitosa transició demogràfica és l'augment de la inversió en el sistema de cures, més enllà del que ja es va aconseguir amb el Pla de Xoc de la Dependència de 2021, pel qual es va incrementar el finançament estatal en 600 milions d'euros anuals, aconseguint que la part que aporta l'administració central passés del 16% el 2020 al 29% l'any 2023.
Malgrat aquests esforços, prop del 40% dels 1,5 milions de persones en situació de dependència encara són atesos per familiars. A més, les llistes d'espera –259.000 persones– i els temps de resposta –332 dies de mitjana– continuen sent massa elevats.
Demanen com a mínim, "doblar" la despesa en Dependència, que se situa al 0,77% del PIB i arribar al 2%. A més reclamen abordar una transformació del sector que passi per més finançament, que l'estat arribi al 50% d'aportació i que es revisin els copagaments i el finançament de les autonomies, un augment de la qualitat del servei i una millora de les condicions d'ocupació.
Pel que fa a la salut es veuen diferències si s'analitza per gènere, situació econòmica i nivell d'estudis i també pel que fa a la soledat: el 45% de les llars unipersonals es conformen de persones de més de 65 anys i el percentatge és més alt en dones. Millorar les condicions d'envelliment requereix una mirada global sobre els elements que incideixen en la salut, lligats a recursos dignes, sistemes d'atenció adequats i entorns saludables.
A més, és clau combatre la discriminació per edat, que afecta negativament l'autopercepció i la salut mental i física de la gent gran. "Seguim tenint edadisme a les administracions públiques".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.