Docència i relleu generacional

El sistema educatiu també està en procés de repensar la finalitat social que se li confia

En temps de crisi de confiança en totes les institucions, el sistema educatiu també està en procés de repensar la finalitat social que se li confia.

Què li hem demanat com a societat al sistema educatiu en les darreres dècades? Normalització lingüística, assimilació cultural i integració social de les persones immigrades, alfabetització digital de les noves generacions, sensibilització mediambiental, integració de nous sabers, redefinició dels rols dels docents respecte de l’alumnat i les seves famílies, adaptació als nous models de famílies i a les seves necessitats específiques, atenció especialitzada a l’alumnat que requereix suports específics per raons diverses. Hi ha sectors que d’adaptacions semblants n’han dit reconversió.

Coincidint amb temps de retallades econòmiques que no han ajudat, un nombre increïble de reformes que pel curtterminisme polític no han tingut ni temps de ser contrastades ni avaluades amb prou serenor i la distància necessària. De vegades les crítiques s’han sentit molt més que no els reconeixements a la feina ben feta. El bon nom de centres educatius costa molts i molts anys de construir i es pot ensorrar en poques setmanes.

En l’actualitat manquen professionals per fer el relleu del professorat que es jubila. La prospectiva demogràfica presenta aquest fet com una tendència que creixerà molt en els pròxims cinc a quinze anys. La percepció social que es té de les persones que ens dediquem a la docència, el menysteniment de dedicacions professionals que no s’assimilen a un nivell retributiu alt no ajuda.

Recordem aquelles persones que ens han ensenyat per com ens han tractat i  per la seva funció de modelatge més que no pels continguts que ens han fet aprendre.

Sant Cugat del Vallès compta amb uns centres educatius d’alta qualitat: públics, concertats i privats, altres serveis educatius i institucions de l’educació no formal. Des d’aquí un aplaudiment admirat per a l’Escola de Mestres Sant Cugat (1972-1999), amb seu a l’actual Casa de Cultura, que va acabar amb la seva integració a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. No hem d’oblidar totes aquelles institucions i persones que han deixat empremta en les seves aules sobre la nostra ciutadania. A les persones ja jubilades, agraïment etern i el desig de molts anys a la vida i molta vida als anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem