La setmana passada vam parlar de l’”edatisme”, entès com la discriminació que patim moltes persones grans pel simple motiu de la nostra edat, però vam aclarir que trobem bé la “discriminació positiva”, que consisteix a donar-nos avantatges, per reparar l’oblit en el qual ens tenen.
Ara, uns casos interessants sobre “discriminació positiva”, que ens agradaria que es copiessin aquí.
A Suècia, els avis ja es poden beneficiar de la prestació parental remunerada pel fet de cuidar els seus nets fins a un màxim de tres mesos durant el primer any de vida del nadó. La llei ha entrat en vigor aquest dilluns 1 de juliol. Aquest benefici s’estén també als avis jubilats, que poden rebre un pagament calculat sobre la base dels ingressos de la pensió. Durant aquest període, els grans no podran treballar ni estudiar, ja que s’han de dedicar exclusivament a la cura dels nets.
Amb aquesta nova mesura, Suècia promou un entorn laboral més flexible i adaptable a les necessitats de les famílies, a més de servir de model per a altres països que busquen millorar les polítiques de llicència parental i suport familiar.
L’altra notícia, per als qui puguin pensar que això només ho poden fer als països nòrdics perquè tenen un alt nivell de vida. El transport públic a Praga ja és gratuït per als més grans de 65 anys, però a partir de l’1 de setembre tota la gent gran gaudirà en els seus viatges pel territori de la República Txeca d’un descompte del 75% a cada viatge, tant nacionals com estrangers i únicament se’ls demanarà que puguin acreditar l’edat amb un document oficial. Això costarà al Govern uns 233 milions d’euros.
I per acabar d’arrodonir-ho i encara que a algú no li agradi, a la Comunitat de Madrid l’abonament de transport per a la gent gran ja funciona de forma totalment gratuïta, per a la xarxa de metro, rodalies Renfe, autobusos urbans i de municipis de la Comunitat i línies interurbanes fins a algunes localitats de Castella-la Manxa. I tot sense altres condicionants d’ingressos familiars o de limitacions físiques, com és el cas de Barcelona amb la Targeta Rosa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.