Educar en temps de… la cultura de la cancel·lació

En el món educatiu, aquesta cultura pot afectar la llibertat d’expressió i el diàleg obert, elements clau per al desenvolupament intel·lectual i social dels estudiants

La cultura de la cancel·lació és un fenomen que ha guanyat popularitat en els últims anys, especialment a través de les xarxes socials. Aquesta pràctica implica retirar el suport moral, financer, digital o social a persones o organitzacions que han fet comentaris o accions considerats inacceptables. En el context educatiu, és interessant analitzar com aquesta cultura pot influir en l’aprenentatge i el desenvolupament de l’alumnat.

La cultura de la cancel·lació es defineix com una crida a boicotejar algú que ha compartit opinions qüestionables o impopulars a les xarxes socials. Aquest fenomen pot tenir un impacte significatiu en l’economia i la reputació de les persones implicades, com s’ha vist en casos de celebritats. En el món educatiu, aquesta cultura pot afectar la llibertat d’expressió i el diàleg obert, elements clau per al desenvolupament intel·lectual i social dels estudiants. La cultura de la cancel·lació pot crear un entorn on l’alumnat se senti incòmode per expressar opinions divergents o prendre riscos intel·lectuals. Pot intimidar l’alumnat perquè no expressin les seves opinions, especialment si aquestes no s’ajusten als corrents dominants , per tant, suposa una limitació de la llibertat d’expressió. El temor a ser “cancel·lat” pot portar l’alumnat a autocensurar-se, evitant discussions profundes sobre temes complexos. Aquesta cultura pot fomentar una societat menys tolerant, on els errors no es consideren oportunitats d’aprendre i créixer. En el procés de construir la pròpia personalitat les persones amb caràcter més introvertit i reflexiu poden adoptar una actitud d’autocensura que no afavoreixi les seves habilitats socials.

D’altra banda, també podem trobar quines oportunitats ofereix: pot augmentar la sensibilitat cap a temes com el racisme, el gènere i els abusos, fomentant un entorn més inclusiu. Pot servir com a mecanisme per condemnar comportaments que en el passat es toleraven sense objeccions.

Per tant, convé trobar un equilibri que permeti als estudiants desenvolupar-se en un entorn inclusiu i obert al diàleg.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem