La disfàgia consisteix en la dificultat per formar el bol alimentari o perquè el bol arribi a l’estómac.
Està causada per:
• Malalties que afecten el funcionament de la llengua, dels músculs de la gola o de l’esòfag, com poden ser un accident cerebrovascular, tumors o masses en la gola, Alzheimer, Parkinson, pacients traqueotomitzats, etc.
• Mancances dentals o mala adaptació de la dentadura postissa. Cal tenir en compte que moltes persones grans porten més de 20 anys amb la mateixa pròtesi dental, quan la fisonomia del paladar i de la cavitat bucal va modificant-se al llarg del temps.
• Xerostomia o boca seca, deguda a la poca producció de saliva.
• Lesions en llengua o genives.
El perill de la disfàgia pot residir en ser una potencial causa de problemes respiratoris i nutricionals. L’ideal per evitar aquests problemes és dissenyar un pla de cures específiques, consistent a modificar la consistència dels aliments i realitzar exercicis per preparar millor en la boca el menjar que s’ha de deglutir.
Font: muchomasquesalud.wordpress.com