La varietat estàndard d'una llengua és aquella reconeguda i compartida pels parlants que els permet satisfer els requeriments comunicatius de l'Administració, l'ensenyament i els mitjans. En el cas del català, a l'hora de crear-la, l'objecte d'atenció d'inici va ser principalment la llengua escrita, sobretot literària.
Tot va canviar amb l'aparició de TV3 i Catalunya Ràdio; fou l'empenta definitiva per consolidar la tasca iniciada per Ràdio 4 el 1976 de bastir una varietat oral de prestigi alhora que dúctil i reeixida. La normalització del català als mitjans exigia que aquest instrument, que als vuitanta tot just es trobava en gestació, presentés una varietat natural i genuïna, però rigorosa normativament i en el tractament de la pronúncia, sense caure en col·loquialismes.
A aquest fi l'Institut d'Estudis Catalans va nomenar una comissió per a l'estàndard oral, que el 1990 presentà la "Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana. 1. Fonètica." Posteriorment, el 1992, aparegué el document sobre "Morfologia". Aquests opuscles fixaren els usos lingüístics més convenients tot precisant quines indicacions s'adreçaven a un àmbit restringit i quines a l'àmbit general, alhora que també plantejaven prescripcions per a un registre formal —informatius— i per a un d'informal —entrevistes espontànies.
Passats 30 anys "La proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana" és l'eina de referència dels mitjans de tot el domini lingüístic català. De fet, les modificacions que s'hi han introduït després no han estat significatives, més enllà que el 2018 va aparèixer la "Proposta de lèxic", amb indicacions de vocabulari per a cada àrea dialectal.
L'èxit de la Proposta rau en la seva naturalesa, ja que s'hi presenta un model d'estàndard oral flexible (distingeix entre àmbits i registres), composicional (es basa en la varietat central en l'àmbit general si bé dona cabuda a tots els dialectes), però també polimòrfic (evita la imposició d'un estàndard centralista, com quan defensa l'ús de la desinència cantam en lloc de cantem a les Balears). Valorem-ho!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.