La secció de divulgació del TOT Sant Cugat estrena una nova col·laboració amb els instituts de la ciutat amb l’objectiu de publicar articles de recerca dels alumnes de secundària. La secció “Alumnes de Sant Cugat” vol despertar l’interès i l’estima dels nois i noies cap al seu entorn i, alhora, ser l’estímul perquè investiguin, recullin informació, l’ordenin, la redactin i puguin veure el resultat publicat al TOT Sant Cugat.
Història del Mercat Vell
Com era el mercat abans de la restauració?
Va ser a finals del s. XIX quan l’Ajuntament va decidir crear el primer mercat cobert de Sant Cugat del Vallès. Volien un mercat modernista. L’any 1910, l’arquitecte Ferran Cels tenia com a projecte construir un mercat públic amb les ruïnes d’una església. Després de molt esforç i treball, l’any 1911 es va inaugurar aquest edifici, el qual els santcugatencs podem considerar com a patrimoni de la ciutat. El primer nom que va rebre va ser: Mercat Municipal Pere San.
I ara, com és aquest Mercat Vell?
El Mercat Vell de Sant Cugat va obrir les seves portes renovades aquest novembre passat i s’ha convertit en l’únic mercat gastronòmic de la ciutat, després de viure més de 100 anys: fins i tot coneix el passat dels nostres avis! Després de la renovació, el Mercat Vell gaudeix de 1.200 metres quadrats en els quals es pot degustar qualsevol de les delícies que ofereixen els diferents establiments de restauració que hi ha.
Pel que fa a l’arquitectura, amb aquesta renovació s’ha aconseguit un augment de la llum natural i una ampliació de la façana.
La renovació
Per què es va restaurar i quins efectes han produït aquestes obres de millora?
Segons els clients actuals el Mercat Vell, aquest era un lloc “mort”. Un lloc que no cridava l’atenció als joves, que no tenia prou varietat per atreure gent de totes les edats.
La falta de poder consumir al mateix lloc originava una manca de clientela variada. Això va produir que durant set mesos es treballés en les obres de restauració. Amb l’opinió dels veïns podem assegurar que les obres van quedar com l’Ajuntament tenia previst i que han augmentat els consumidors de totes les edats. La renovació ha sigut un canvi cap a millor per la varietat de productes i actualment ofereixen tallers i sessions per als aficionats de la gastronomia. La falta d’activitat, de gent i de públic jove va causar la renovació que tanta gent avui dia agraeix tant.
Les opinions
Per fer arribar un coneixement més ampli als lectors, hem recollit opinions, enquestes i entrevistes per tenir el punt de vista del ciutadà:
Vianants i compradors:
S’han passat unes enquestes per fer un gràfic sobre les edats dels clients del Mercat. La gent assegura que la renovació ha produït un augment de joves per la varietat, l’oferta, la modernitat i el fet de poder consumir al mateix lloc.
Venedors:
La majoria dels venedors ja eren al Mercat Vell abans de la restauració, i tots garanteixen que hi ha hagut un creixement de la clientela, segons el qual les famílies i la gent jove predominen. I, finalment, respecte als compradors que tenien abans, asseguren que ha augmentat l’afluència de gent jove a diferència de la gent gran que anava a comprar abans.