El lèxic agrari en una societat moderna

El pas d’una societat agrícola a una d’industrial, com ha estat el cas de Sant Cugat, ha fet que moltes paraules del lèxic agrícola s’hagin anat perdent

Sant Cugat és el municipi de Catalunya que més ha crescut en els darrers anys. Aquell petit poble rural de principis del segle passat, de poc més de 2.000 habitants, ha esdevingut actualment una ciutat de gairebé 100.000 habitants.

El pas d’una societat agrícola a una d’industrial, com ha estat el cas de Sant Cugat, ha fet que moltes paraules del lèxic agrícola s’hagin anat perdent. Amb la modernització i l’abandonament progressiu de les feines agrícoles tradicionals, moltes d’aquestes paraules estan en perill de desaparèixer.

La pèrdua d’aquest cabal lèxic no és només una qüestió de nostàlgia. Cada paraula perduda representa una petita part de la història i de la identitat col·lectiva. Les paraules de la pagesia reflecteixen una connexió profunda amb la terra i les activitats tradicionals: paraules com barraca (una construcció feta amb materials naturals), cossi (recipient gran per a l’aigua o altres líquids), fanga (eina composta de tres pues de ferro unides a un mànec de fusta acabat en creuera, per remoure la terra profundament i tombar-la perquè s’airegi), feixa (porció de terreny o de vinya situat entre dos marges, generalment de pedra seca, construïts en un espai costerut), falç (eina per segar) o garbell (un estri per separar materials més fins dels més gruixuts) són exemples de termes que ja gairebé no se senten en la conversa quotidiana. Aquest lèxic, a més de descriure objectes i accions, porta una càrrega cultural important que reflecteix una manera de viure i entendre el món que està canviant ràpidament.

Per preservar aquest patrimoni, és crucial fomentar-ne l’ús en contextos educatius i culturals. La recopilació de glossaris, la documentació de pràctiques tradicionals i la promoció de l’ús en la vida quotidiana són accions necessàries. Així, no només es preserven les paraules, sinó també la riquesa cultural i el seu coneixement. La tecnologia, tot el saber recollit a Internet i els recursos digitals, paradoxalment, han de ser els nostres grans aliats en aquesta tasca per difondre tot aquest vocabulari essencial que ha passat de generació en generació i que també hem de transmetre a les futures generacions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem