Millor en castellà, que així ens entendrem tots

Usar el català és una mostra de coherència, ja que és la llengua pròpia del territori

Tot i l’existència d’un gran gruix d’organismes que vetllen per fer arribar a les empreses la importància de l’ús del català --com la Generalitat de Catalunya, Plataforma per la llengua o el Consorci per la Normalització Lingüística—, la impressió és que les empreses no s’ho acaben de creure.

En aquest sentit, cal parar esment a les dades del document d’Expectatives lingüístiques i ús del català a les grans marques, duta a terme per la Direcció General de Política Lingüística l’any 2020. En primer lloc, tan sols un 37,4% de marques usen el català als anuncis publicitaris, tot i que el 67% dels consumidors els voldrien en català. Pel que fa a l’etiquetatge, la situació és encara més problemàtica: tot i que el 66,7% dels consumidors l’esperen en català, només l’ofereixen en aquest idioma un 17,2% de marques. Al document anomenat Les grans marques i el català a les xarxes socials, hi consten unes dades de l’any 2019 encara menys esperançadores. A Instagram, el 61,7% de les publicacions inicials dels productes de l’empresa es fan en castellà, un 33% en castellà i un 1,9% es fan en català. El 3,5% restant es fan en altres idiomes.
Les dades tan minses de l’ús del català a l’empresa tenen explicacions multifactorials. En primer lloc, sovint es relaciona el català amb qüestions identitàries o ideològiques, però això queda ben lluny de la realitat. Usar el català a Catalunya, a banda de ser una eina necessària per aconseguir una bona impressió de la clientela i fidelitzar-los, és una mostra de coherència, ja que és la llengua pròpia del territori. En segon lloc, per provar d’evitar l’ús d’aquest idioma, tot sovint es fa referència a la suposada escassedat de parlants. Aquesta idea preconcebuda, però, és falsa, perquè, tal com indiquen les dades del Manual per a unes bones pràctiques lingüístiques a l’empresa, de Plataforma per la llengua, el nombre d’usuaris que parlen català s’eleva fins a la xifra de 12,6 milions.

Més informació a: 
https://llengua.gencat.cat/
https://www.plataforma-llengua.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem