La música com a eina

La memòria musical és una de les capacitats que perdura fins i tot en etapes avançades de la demència

La memòria musical és un tipus de memòria molt vinculada amb el processament emocional: quan escoltem música no només l'escoltem amb les oïdes, sinó que la sentim amb tot el cos i és probable que sovint ens generi certes emocions (alegria, calma...).

En aquest sentit, la música pot ser una gran eina per interaccionar amb la persona i per generar certs estats emocionals. Alguns dels objectius que podem perseguir a través la música en el context de l'estimulació són:

1) promoure l'activació de la persona en l'esfera emocional.

2) fomentar l'activació física a través de la dansa o el moviment.

3) afavorir un estat de relaxació (o la disminució de l'activació de la persona).

4) augmentar les oportunitats d'interacció amb la persona amb demència.

5) fomentar l'expressió verbal a través de l'evocació de records, etc.

Per fer servir la música com a recurs és important tenir en compte que és convenient utilitzar música de la història de vida de la persona amb demència, és a dir, perquè sigui una estona significativa per la persona serà necessari recopilar els cantants i els estils musicals que van marcar la seva vida. Tot i que aquest pot ser un bon recurs per a moltes persones, és necessari remarcar que no es tracta només de posar la música, sinó que hem d'acompanyar a la persona. Això significa que, mentre escoltem les cançons amb ella, mantenim una actitud ben atenta cap a les seves reaccions i anem validant allò que senti (tristesa, alegria, calma, etc.). A més a més, per exemple, podem anar un pas més enllà i provar de fer ritmes amb diverses parts del cos, podem intentar dansar conjuntament o també podem procurar sintonitzar amb la persona imitant els seus gestos i moviments.

A AFA VO t'acompanyem, contacta amb nosaltres: 656671227. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?