Durant el mes de juliol del 1994, ara fa 30 anys, es van produir els pitjors incendis forestals de la història del nostre país. Una de les situacions més greus es va viure al Bages, al Berguedà i al Lluçanès, on es van cremar més de 45.000 ha. Les condicions meteorològiques adverses, l’estat dels boscos i un malaurat incident en una línia elèctrica van ocasionar un desastre que convé tenir present a la memòria col·lectiva, per prendre consciència del risc i dedicar tots els recursos necessaris per evitar situacions similars (o pitjors) en el futur. No podem jugar amb foc. L’afirmació té un sentit real, però també té un sentit figurat. Jugar amb foc és exposar-se al perill amb imprudència, arriscar-se més del que toca.
Fer foc i encendre el foc és disposar la llenya o el carbó per cremar-los; i l’acció contrària és apagar el foc. Ara bé, posar foc, calar foc, atiar el foc o afegir llenya al foc també vol dir alimentar desavinences i discòrdies.
Molt sovint el foc s’utilitza per parlar de sentiments. Anem a pams! Parlem del foc de les passions que se’ns emporten, de persones fogoses i també del caliu de casa... Ser foc d’encenalls és tenir sentiments vius i intensos, però de poca durada, i treure foc pels queixals és sentir molta indignació. Quan sentim vergonya, a alguns de nosaltres ens puja una foguerada a la cara i enrogim; quan volem expressar desconfiança o incredulitat, podem dir jo no posaria les mans al foc!
Estar entre dos focs és estar en una situació conflictiva, entre dos perills o davant de dos adversaris, i sortir del foc per caure a les brases és salvar-se d’una situació difícil i acabar caient en una altra situació que encara és pitjor. Res d’això, però, és tan perillós com caure al foc de l’infern.
Hi ha plats i projectes que s’han de coure a foc lent i d’altres que volen foc viu. Quan veiem que una situació no està anant bé i que cal tornar a començar des de zero, però encara no hem perdut les esperances i confiem que es podrà reconduir, diem que és hora de fer foc nou, però quan ja no veiem cap sortida, és el moment de dir que n’hi ha per tirar el barret o la gorra al foc!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.