El domini d’un idioma s’endevina fàcilment per la parla (o llengua oral). Ja es poden tenir uns coneixement limitats de les regles gramaticals, que si s’articulen bé els sons de la llengua es garanteix el premi a l’esforç per saber un idioma. Fixem-nos, precisament, en el llenguatge oral.
En el cas del català central, hi ha dues generacions ben diferenciades: en la primera, que practica un català ben genuí, amb els sons vocàlics corresponents i una vocal neutra clara i nítida, juntament amb un ús dels pronoms febles escaient, molt ben col·locats, però sense la formació acadèmica suficient per escriure un català adequat a la normativa vigent; en la segona generació, un cop superada l’etapa de la immersió lingüística, s’assoleixen uns coneixements més que raonables en l’escriptura i s’abandona el lèxic prenormatiu tan característic dels nostres avis, com ara bussón, tetxu o seguro. Tanmateix, s’hi copsa un empobriment de la fonètica, amb una gairebé nul·la presència de la vocal neutra, i les estructures sintàctiques són cada cop més calcades del castellà. Les frases fetes amb prou feines es fan servir i només serveixen per fer humor, això sí, humor ben català!
Els experts assenyalen que aquest empobriment del llenguatge s’esdevé en totes les llengües, amb uns estereotips alimentats pels mitjans de comunicació i les xarxes socials, que ens menen cap a una simplificació de les paraules, per tal d’estalviar espai i de contribuir a una comunicació més ràpida i eficaç. De simplificar el llenguatge, per cert, ja en tenim una llarga tradició els catalanoparlants.
El nostre idioma deu ser l’únic de la família llatina que recull més d’un miler de mots d’una sola síl·laba. Només cal que recorrem les parts del nostre cos per saber que hi tenim més d’una desena de designacions amb un sol cop de veu, començant pel cap i acabant als peus (nas, mà, braç, dit, pèl, ull, coll, cul, pap...). Aquest tret lingüístic singular es combina amb una riquesa fonètica i lèxica que no hem de deixar de transmetre a les noves generacions, si volem evitar que el català esdevingui una simple curiositat dialectal, per dir-ho ras i curt.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.