Preguntes de la gent gran de Sant Cugat (5)

Votar és lluitar perquè aquestes propostes es facin realitat

Cal que votem el 23 de juliol?

La primera resposta, clara i ràpida, és que sí que cal. És un deure ciutadà que hem de complir, ja que un cop que un partit guanya i aconsegueix governar, el grau de participació en les seves decisions és molt limitat i, tant si ho fan bé, com si ho fan malament, és pràcticament impossible canviar-los abans dels següents quatre anys.

A més, el politòleg Javier Lorenzo, professor de la Universitat Carlos III de Madrid diu que "és tota una fita històrica que les entitats de gent gran hagin obtingut que molts dels programes electorals incloguin propostes per millorar la vida de les persones grans". Gairebé tots tenen un apartat dedicat a la gent gran, encara que en alguns casos és complicat trobar-lo. Així i tot, alguns partits no s'arrisquen gaire: No aclareixen el futur de les residències, o com mantindran les pensions, ni què passarà amb la llei de l'Eutanàsia, o si tirarà endavant la Llei del Defensor del Client dels Bancs.

Podem destacar les mesures d'algunes de les formacions polítiques, que criden l'atenció.

Del PSOE, un "pacte d'estat per a la defensa i la promoció dels drets de les persones grans", un pla d'alfabetització digital, la promoció de ciutats amigues de la gent gran, el foment del voluntariat i l'impuls de "l'economia de l'envelliment".

Del PP, la posada en marxa d'una "estratègia nacional d'atenció a la soledat no desitjada, per combatre l'aïllament social" i l'impuls a un nou sistema sociosanitari que ofereixi una cartera de serveis que facin possible la permanència de la persona gran a casa seva.

De SUMAR, un nou model de residències, que asseguri la qualitat, la ràtio de personal, la inspecció, la creació d'unitats de convivència, l'impuls d'un "pacte intergeneracional" per lluitar contra la discriminació per edat en l'àmbit laboral, sanitari, administratiu, cultural i educatiu.
I a casa nostra?

JUNTS planteja mesures molt concretes de participació de les persones grans, mitjançant el "Consell de la gent gran de Catalunya i dels Consells locals" i un nou model de Casals de la Gent Gran i de Casals Cívics, reforçant el voluntariat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem