El projecte Kashiwa

El sistema de pensions, inventat quan les persones grans vivien 70 anys, s’ha de reformular perquè sigui sostenible

Les societats que tenen moltes persones grans han d’adaptar-se per satisfer les seves necessitats, per tal que es mantinguin sanes, actives, connectades i segures.

Aquesta va ser una de les principals conclusions de la ponència que va impartir la gerontòloga i professora emèrita de la Universitat de Tokyo, Hiroko Akiyama, en una taula rodona sobre cures i longevitat, dins de la primera cimera Espanya-Japó, celebrada a Salamanca el passat 25 d’abril.

Akiyama va explicar el cas de la ciutat de Kashiwa, propera a Tokyo. “Les famílies no volien ingressar les persones grans en residències, perquè era estigmatitzant i per això es va fer un programa de cures a la carta, combinant l’assistència sanitària, la prevenció de la salut, els serveis socials, l’habitatge, la possibilitat de seguir treballant, l’entreteniment i la formació continuada”. Es van adaptar edificis en què hi havia zones de socialització, consultes mèdiques, farmàcia, apartaments equipats amb domòtica i telemedicina, transport adaptat, comerços de proximitat, assessorament logístic i gestió bancària i administrativa. A més van posar a la seva disposició personal contractat, ben format i ben pagat.

Per sort tots els països es plantegen la necessitat de facilitar l’allargament de la vida, però mantenint un alt nivell de qualitat. Els 5 països amb una expectativa de vida més gran del món són, per aquest ordre, Japó (84,2 anys), Suïssa (83,3) i Espanya (83,1). Japó i Suïssa són innovadors i hi dediquen temps i diners. Espanya copia, però sense presses i finalment pot passar que els problemes arribin per sorpresa. Les noves estructures sanitàries requereixen disposar de programes integrals que assegurin la dignitat de les persones malaltes; els problemes d’habitatge fan necessari substituir l’estada en una residència per una bona atenció domiciliària; el sistema de pensions, inventat quan les persones grans vivien 70 anys, s’ha de reformular perquè sigui sostenible i s’han de trobar solucions urgents per les situacions de dependència i de soledat no volguda, però la trista realitat és que les Administracions es van passant els problemes de l’una a l’altra i tot queda per fer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem