Tenir cura d’una persona amb una malaltia neurològica esdevé una tasca molt complexa. Emergeixen emocions, implica aprendre noves tasques, genera canvis en les relacions i implica una reorganització dins de la unitat familiar.
Un aspecte prioritari és entendre que per tenir cura, hem d’aprendre també a cuidar-nos primer nosaltres.
Malgrat que no existeixen “receptes màgiques” descriurem algunes idees que poden afavorir l’autocura del cuidador.
- Analitza el teu discurs intern: vigila amb els “hauria de...”; “no hauria d’haver...”.. generen malestar i poden originar sentiments de culpabilitat.
- Reserva’t espais per a tu: Encara que d’entrada no t’ho sembli, tornaràs amb les piles carregades i tindràs una millor actitud vers la persona que cuides.
- No t’aïllis: relacionar-te amb altres persones t’ajudarà a desconnectar i compartir el teu procés.
- Acull les emocions que sorgeixen: accepta que experimentes una muntanya russa d'emocions; reconeix que els sentiments de culpa, frustració, enuig i tristesa són normals.
- No ignoris les teves pròpies necessitats: recorda que tu ets tant o més important que la persona cuidada, perquè el teu estat l'afecta.
- Demana ajuda: no facis suposicions respecte la disposició de l'entorn a ajudar-te.
- Fes una reflexió d’allò que t’aporta cuidar l’altra: els canvis en la vida del cuidador són molts i variats, però si hi reflexiones també trobaràs aspectes positius que et seran enriquidors i t'animaran a seguir en la tasca.
A l’AVAN oferim suport terapèutic, associatiu i de lleure a persones afectades per malalties neurològiques i les seves famílies o persones cuidadores. A Sant Cugat som a la Casa de Cultura. Més informació a www.avan.cat o escrivint un correu electrònic a santcugat@avan.cat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.