Sísif i el trastorn d’aprenentatge

Aquesta imatge ens recorda l’alumnat que lluita amb trastorns d’aprenentatge, atrapats en un cicle de reptes que semblen no tenir fi

En el món de l’educació, hi ha un mite que ens parla de la condició humana: el de Sísif, condemnat a empènyer una roca muntanya amunt només perquè l’endemà torni a caure. Aquesta imatge ens recorda l’alumnat que lluita amb trastorns d’aprenentatge, atrapats en un cicle de reptes que semblen no tenir fi.

El trastorn d’aprenentatge és una condició cerebral que provoca dificultats per comprendre o processar informació, afectant àrees específiques com la lectura, l’escriptura, el càlcul matemàtic o el llenguatge. Aquests trastorns són de base neurobiològica i sovint tenen un component genètic, afectant alumnat amb un nivell normal d’intel·ligència que, malgrat rebre instrucció adequada, no poden avançar en alguns aprenentatges de manera efectiva.

Els alumnes amb trastorns d’aprenentatge enfronten diversos desafiaments:

Dificultats acadèmiques com problemes en la lectura (dislèxia), càlcul matemàtic (discalcúlia), escriptura (disgrafia), i altres àrees acadèmiques.
Dificultats per prestar atenció, concentrar-se, organitzar tasques i planificar adequadament. La baixa autoestima i els mals resultats acadèmics poden provocar problemes emocionals i socials, com conflictes amb companys i docents. Les dificultats persistents poden afectar negativament el progrés escolar i augmentar el risc de fracàs escolar.
Com Sísif, aquests joves es troben davant tasques repetitives i reptes continus, amb una intel·ligència que no sempre es pot expressar. La frustració i la desesperança els envolten, com les ombres que acompanyen Sísif mentre torna a la base de la muntanya.
Però hi ha una sortida. L’acceptació de la situació, com ens ensenya Albert Camus, pot ser alliberadora. L’alumnat amb trastorns d’aprenentatge pot trobar forces en estratègies adaptades i suport individualitzat, que els permeten afrontar els reptes amb més coratge.

Per trencar aquest cicle, cal implementar estratègies que promoguin la inclusió i l’aprenentatge significatiu. L’avaluació formativa i el suport primerenc són claus per ajudar els estudiants a superar els seus reptes i trobar un sentit més profund en el seu aprenentatge.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem