La sobreprotecció és un estil de criança que, tot i que pot semblar beneficiós a primera vista, té efectes negatius significatius en el desenvolupament emocional i psicològic dels nens i adolescents. Pot afectar l’autoestima de l’alumnat i cal preveure els efectes a llarg termini d’aquesta pràctica. Buscant protegir-los de qualsevol mena de dolor, fracàs o decepció, poden limitar la seva autonomia i capacitat per prendre decisions independents. Tot i que aquesta actitud pot provenir d’un desig genuí de protegir els fills, pot tenir conseqüències negatives en el seu desenvolupament emocional.
Augmenta el percentatge alumnes que creix en entorns sobreprotectors i trobem que sovint desenvolupen una autoestima baixa. Poden inconscientment transmetre el missatge que els seus fills i filles no són capaços de prendre decisions adequades per si mateixos. Aquesta falta de confiança pot fer que els joves depenguin excessivament de l’aprovació dels altres per sentir-se bé amb ells mateixos. Tenen un nivell d’ansietat més alt davant els desafiaments i una por intensa al fracàs, ja que no han après a gestionar els errors i les decepcions de manera saludable. La manca d’oportunitats per prendre decisions independents pot dificultar que els joves desenvolupin les habilitats necessàries per prendre decisions de manera efectiva en la vida adulta. Poden tenir també dificultats per asserir la seva independència, ja que sempre compten amb el suport i la guia dels seus educadors. Es limiten les oportunitats dels joves per explorar-se a si mateixos i desenvolupar un sentit clar de la seva identitat, ja que no poden experimentar i aprendre dels seus errors.
És important crear un entorn amb l’equilibri entre protegir i permetre prendre decisions i assumir riscos calculats ajudar els joves a desenvolupar la resiliència i la confiança necessàries per afrontar els desafiaments de la vida amb èxit; fomentar l’autonomia i permetre als joves aprendre dels seus errors és essencial per al seu creixement saludable i la seva capacitat per esdevenir adults independents i segurs de si mateixos.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.