Per què podem provar de superar un examen o provar que la nostra idea era certa, però no podem *provar-nos un jersei ni podem *provar un pastís de xocolata? Doncs perquè quan prenem una petita quantitat d'un aliment o una beguda, per apreciar-ne el gust, hem d'utilitzar sempre el verb tastar. I si posem una peça de vestir a algú per veure si li escau haurem d'utilitzar el verb emprovar. Per tant, tastem un pastís de xocolata i ens emprovem un jersei. El verb tastar també es pot utilitzar en sentit figurat: Ha tastat el poder i s’ha trastocat.
El verb provar, en canvi, té diferents significats i usos segons el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans:
- Sotmetre (algú o alguna cosa) a certes experiències per apreciar-ne el valor, si va bé, si és com cal. Per exemple: No et va bé el bolígraf? Prova aquest altre.
- Establir la veritat (d'una cosa), donant raons, adduint fets, testimonis. Per exemple: Això prova que el que ell diu no és veritat.
També s'utilitza el verb provar quan es parla d’alguna cosa que resulta beneficiós per a algú, li fa bé o li fa profit. Per exemple: Aquest viatge li ha provat molt. I al contrari, quan una cosa resulta dolenta o perjudica algú. Per exemple: Aquesta feina no li prova gens.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.